Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održan webinar o mentalnom zdravlju djece i mladih u doba COVID-a

30.10.2020.

13:12

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Uz potporu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije i suradnji s Županijskim stručnim vijećem za preventivne programe osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova, održan je prvi od dva webinara na temu "Mentalno zdravlje djece i mladih u doba COVID-a".

Zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, koja traje već sedam mjeseci, te njezinim utjecajem na psihološku i socijalnu dobrobit učenika svih uzrasta, javila se potreba za informiranjem i razvijanjem, kompetencija stručnih suradnika radi zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih.

Webinar vodi doc. dr. sc. Miranda Novak, psihologinja i psihoterapeutkinja s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta uz koordinaciju Voditeljice Županijskog stručnog vijeća, Martine Dumančić Vranješ, prof. socijalni pedagog.

Kroz interaktivno predavanje i vježbe predstavljeni su pokazatelji mentalnog zdravlja mladih prije pandemije, na temelju istraživanja „Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj“ , te rizici za mentalno zdravlje djece i adolescenata koje je donijela pandemija.

Stručni suradnici dobili su informacije o rizičnim i zaštitnim čimbenicima koji utječu na pojavu problema mentalnog zdravlja, simptomima koji se mogu javiti za vrijeme pandemije te važnosti i ulozi brižnih okruženja koja mogu biti ključna za promicanje mentalnog zdravlja.

Webinar također osigurava smjernice za osnaživanje nastavnika koji rade s djecom i mladima kao i preporuke za ispitivanje potreba djece i mladih.

Uz to, sudionicima su predstavljeni i praktični koraci kako olakšati djeci i mladima razdoblje pandemije te kako promovirati mentalno zdravlje djece i mladih.

Kako su edukacijom predviđena dva webinara, sljedeći će se održati 19. studenoga od 11 do 14 sati. Edukacijom je obuhvaćeno 45 stručnih suradnika osnovnih, srednjih škola i učeničkih domova naše županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.