Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana konstituirajuća sjednica korčulanskog Gradskog vijeća

10.06.2021.

16:22

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Korčule održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule, na kojoj su rezultatima izbora provedenih 16. svibnja ove godine izabrano 13 vijećnika čiji je mandat četiri godine.

Prema izvješću Tonča Žuvele, novoizabranog predsjednika Mandatnog odbora za članove Gradskog vijeća su iz HDZ sa koalicijskim partnerima HSS, HSP, HSLS šest mjesta: Andrija Fabris, Ivan Šale, Marko Skokandić, Marin Laus, Darko Tarle i Ante Tvrdeić. Pet mjesta ima SDP i HSU: Ante Milat (umjesto Nike Silić Marojević koja je izabrana za gradonačelnicu), Marija Šegedin, Tonči Žuvela, Stojan Marelić i Ivana Filippi te po jedno mjesto Silvano Kapor-Most i Vinka Lozica iz Nova ljevica, Srđ je grad, Možemo=Politička platforma.

Nakon Svečane prisege članova Gradskog vijeća, novoizabrani predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Ante Milat je potvrdio da je za predsjednicu Gradskog vijeća predložena Marija Šegedin (SDP), čiji je izbor većinom glasova i potvrđen. Novoizabrana predsjednica Gradskog vijeća Grada Korčule je poznata kao član SDP koja je bila vijećnica u proteklih osam godina. Zahvališi svima na izboru je pozvala sve članove vijeća da se s njome svojim radom maksimalno zalažu za konstruktivan rad uz odgovornost i transparentnost, kako bi zajednički osigurali uvjete za bolji život u Gradu. Izabrani su u potpredsjednici: Darko Tarle i Vinka Lozica. U Odbor za Statut i Poslovnik su izabrani za predsjednika Vinka Lozica te članovi Stojan Marelić i Silvano Kapor.

Nakon toga iznenađenje?! Andrija Fabris, nositelj liste HSS, HSP, HSLS je izrazio nezadovoljstvo, prekidom dugogodišnje prakse da u svim odborima budu članovi koji su prema biračima dobili najviše glasova.

"Ovdje je to izostavljeno i oporba sa pet članova vodi sve odbore, umjesto nas koji smo sa šest vijećnika većina. Ne želimo biti predloženi u ni jedan odbor", poručio je Fabris i poželio  uspjeh u radu svim novoizabranima. Predsjednica Gradskog vijeća je izrazila čuđenje, naglaskom kako pruža ruku suradnje svim članovima, nadajući se da će nezadovoljna strana možda promijeniti stav do prve radne sjednica Gradskog vijeća Grada Korčule. Daljnjim su izborom u svim glasovima 7 za i šest suzdržanih, u Odbor za Javna priznanja je  predsjednik Ivana Filippi, član Tonči Žuvela i Silvano Kapor.

Predsjednik Odbora za proračun i financije je Tonči Žuvela, uz članove Vinka Lozica, Silvano Kapor i Ante Milat. Izbran je i Odbor za imenovanje ulica i trgova na području Grada Korčule. Uz predsjednika Antu Milata su Vinka Lozica, Silvano Kapor i vanjska suradnica Milka Skokandić.

Na kraju sjednice je gradonačelnica Nika Silić Marojević uz čestitke izabranima, izrazila nadu daljnjoj uspješnoj suradnji, naglasivši pripreme za prvu radnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Korčule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.