Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana obuka o odgovornom upravljanja obalom za održivi turizam

21.03.2022.

10:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Radio Dubrovnik / HRT

U sklopu projekta COASTING PLUS, regionalna agencija DUNEA organizirala je online obuku na temu prijenosa projektne metodologije održivog i odgovornog upravljanja obalnim područjima za održivi turizam.

Preko četrdeset sudionika obuke imalo je priliku upoznati se s projektnom metodologijom koja je bila primijenjena u odabranim pilot područjima u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Malti te Hrvatskoj tijekom provedbe projekta COASTING.

Kroz projekt COASTING osmišljena je nova metodologiju za uspješnije integralno upravljanje obalnim područjem. Upravo se ta metodologija kroz projekt COASTING PLUS nastoji proširiti i na druga mediteranska područja u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj te Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju s negativnim posljedicama razvoja masovnog turizma.

U sklopu obuke, predstavnici Regionalne agencije DUNEA predstavili su pilot područje Pelješca i rezultate prethodno provedenog COASTING projekta, a od kojih je najvažniji izrađeni dokument „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“. Plan je nastao kao prvi korak u sagledavanju pozitivnih i negativnih učinaka izgradnje mosta na željeni razvoj turizma na poluotoku.

Uz vodećeg partnera i Regionalnu agenciju DUNEA, u projektu sudjeluju Ured vlade Hercegovačko-neretvanske županije (BiH), ANATOLIKI S.A.- Razvojna agencija lokalnih vlasti istočnog Thessaloniki-a (Grčka), Sveučilište Camerino – Škola bioznanosti i veterinarska medicine (Italija), Federacija općina i provincija Valencije (Španjolska).

Ukupna vrijednost projekta je 2.345.317,725 kuna, a ugovoren je u sklopu programa INTERREG Mediterranean, dok je proračun Regionalne agencije DUNEA 307.335,00 kuna. Projekt je započeo 1. lipnja 2021., a predviđeno trajanje projekta je do kraja lipnja 2022. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.