Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana radionica o mediteranskim otocima i održivom cjelogodišnjem turizmu

09.10.2021.

07:01

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U okviru provedbe projekta Europske unije WINTER MED u Poreču je održana transnacionalna radionica razmjena politika pod nazivom "Mediteranski otoci prema provedbi transnacionalnog održivog cjelogodišnjeg turizma".

Na radionici su prikazani projekti razvijeni unutar Interreg MED zajednice održivog turizma (MED Sustainable Tourism Community) u cilju razvoja turizma prema odgovornijem ponašanju u destinacijama, baveći se ključnim aspektima turizma, a sve kako bi se osiguralo integrirano planiranje, cirkularnost turizma, održivo gospodarenje vodom, energijom i otpadom itd.

Nagore Espinosa, ispred vodećeg partnera ANCI Toskana, predstavila je strategiju razvoja cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima razvijenu u sklopu WINTER MED projekta, dok je Barbara Savin ispred Dubrovačko-neretvanske županije predstavila Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajoliku otoka Korčula i Mljet, kojeg Regionalna agencija DUNEA izrađuje u okviru projekta.

Nakon radionice slijedile su dvije rasprave. Prva rasprava okupila je ključne dionike turizma s lokalne, regionalne, nacionalne i europske razine, a čiji je cilj rasprava o mogućnostima suradnje mediteranskih otočnih destinacija radi povećanja konkurentnosti i napredovanja prema cjelogodišnjim održivim destinacijama. Druga rasprava okupila je regionalne aktere projekta WINTER MED koji su izmijenili iskustva vezana za izradu i provedbu regionalnih akcijskih planova u svojim destinacijama.

Podsjetimo, WINTER MED okuplja šest mediteranskih otočnih područja s ciljem pronalaska rješenja velikog zajedničkog problema: prekomjernog turizma u ljetnim mjesecima i niske razine turističke aktivnosti u zimskim mjesecima, odgovarajući na potrebu da se veća pozornost posveti otočnim područjima i potakne njihova suradnja oko zajedničkih izazova.

Također, projekt pruža inovativna rješenja za povećanje otpornosti turističkog sektora i obvezuje se na njegovu diverzifikaciju, kao ključnog sredstva za smanjenje sezonalnosti, kroz izradu WINTER MED transnacionalne strategije. WINTER MED posebno podržava lokalna mala i srednja poduzeća i mikropoduzeća kao pokretače za održivi oporavak sektora zahvaljujući njihovoj izravnoj uključenosti u izradu regionalnih akcijskih planova i finalnoj transnacionalnoj strategiji. Implementacija transnacionalne i integrirane cjelogodišnje turističke strategije za mediteranske otočne destinacije i šire jedan je od ključnih ishoda projekta WINTER MED.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.