Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručene nagrade laureatima

02.02.2022.

18:39

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručene nagrade laureatima

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, uručene nagrade laureatima

Foto: Grad Dubrovnik / -

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha održana je na Kandeloru, u srijedu, 2. veljače u Kazalištu Marina Držića.

Prigodne govore održali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, gradonačelnik Mato Franković, župan Nikola Dobroslavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te zaključno predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Gradonačelnik Mato Franković ovom prilikom obratio se prigodnim govorom.

Svaka Festa je posebna, veličanstvena. Jedinstven je to dan ki dohodi nami jednom na godište, dan kada prema nebesima puštamo hvalu i slavimo našeg zagovaratelja i zaštitnika - svetoga Vlaha. Ipak, svako pedeset ili stotinu godina imamo priliku obilježiti jedan novi jubilej.

I bez obzira gdje se nalazili, na kopnu ili moru, u domovini ili u svijetu, lijepo se danas zvati Dubrovčanima i moći punog srca, 1050. put, zaustiti ime našega Parca i zahvaliti mu što za nas neumorno čini to svoje famozo čudo od čudesa.

Ti, Sveče naš, svake godine, molili Te ili ne molili Te mi, rastapaš dubrovačko smrznuto srce u Gradu od kamena, zapisao je Ivo Vojnović.

Možda se upravo u ovim riječima krije sama srž slavljena Feste. Istovremeno crkvena i svjetovna, Festa rastapa dubrovačko srce, a štovanje svetoga Vlaha naša je snažna tradicijska identifikacijska odrednica, autentično dubrovačka.

To je srce u kamenu drevnog grada.

Pred Festu priliči i da gradski čelnici, kao administratori javnoga, daju konat što su napravili u razdoblju od zadnje Feste. Kao što posljednjih godina užamo, većinu toga skupili smo i slikovito vam prikazali u filmu koji ste upravo vidjeli.

Pa iako kažu da slika govori tisuću riječi, dopustit ćete mi tisuću i prvu. Iza nas je druga pandemijska godina koju smo uspješno prebrodili noseći se sa svim izazovima i preprekama, kako zdravstvenim, tako gospodarskim i društvenim.

Održali smo stabilnost javnih financija, osigurali sredstva za sve socijalne programe i mjere, pomogli smo potrebitima, umirovljenicima, studentima, učenicima, roditeljima...Ruku pomoći pružili smo i našim gospodarstvenicima, a mjere pomoći još se umnogome provode. Sve gradska društva stabilna su i obavljaju svoje javne zadatke.

Zahvaljujući dokazanoj umješnosti u privlačenju europskih sredstava osigurali smo izvođenje kapitalnih projekata. Lapadska obala i povijesno ulaganje u sustav vodoopskrbe i odvodnje izvode se u jeku pandemije.

I u uvjetima ograničenih proračunskih prihoda gradimo prvi dom za starije i nemoćne u preko 50 godina, dok tu nedaleko od nas, u Karmenu, niče nova škola. Preko 40 projekata pripremili smo za financiranje dostupnim EU i nacionalnim sredstvima. Oni će biti okosnica nastavka investicijskog zamaha koji smo započeli.

Prošla godina donijela nam je pokretanje gospodarstva i vratila nam optimizam da nećemo još dugo biti taocima ugroze koja je zaustavila svijet u koracima. Sezona 2021. nije nam se dogodila, kako netko nedobronamjeran može ocijeniti, nego je rezultat predanog rada brojnih dionika na turističkom tržištu. Baš kao što će to biti i sezona 2022. Zapravo, upravo je ova gradska uprava postigla to da nam se turizam više nikada ne događa, nego da odgovorno i održivo upravljamo našom najvećom gospodarskom granom.

Da nikad više neće biti po starom, daj što daš, stihijski i megalomanski, potvrđuje nam i nova prostorno-planska dokumentacija, ali i drugi strateški dokumenti poput Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom.

U fokus smo vratili odgovoran rad za javno dobro i služenje interesima građana. Tvrđavu Imperijal, taj simbol obranjenog grada i hrabrosti naših branitelja, vratili smo na upravljanje Gradu.

Kupovinom TUP-a bivši industrijski pogon otvorili smo za razvoj kreativnih i kulturnih industrija, poduzetništva i javnih sadržaja i usluga. To ne bismo bili u stanju da prethodno nismo preuzeli upravljanje tvrtkom UTD Ragusa i konsolidirali je. Preuzimanjem većinskog vlasničkog paketa nad Lukom Dubrovnik stvorili smo temelj da se pomorski grad nastavi razvijati na svojoj obali.

Naši branitelji znali su prije 30 godina što im jer raditi kad se nad grad sručila razorna moć i mržnja agresora. Iako sto puta moćniji, nisu računali da će srce onoga tko brani svoja ognjišta prevagnuti nad bilo kojom osvajačkom silom. Nažalost uz žrtvu, na kojoj im upućujemo beskrajno hvala.

Kao i tog dana kad je Dubrovnik herojski obranjen, ali i mnogo puta prije ili poslije, tražit ćemo pomoć s nebesa. Ne iskamo ništa puno, samo da nam starac sigurnom rukom podari dobre vjetrove i usmjeri nas kako nikad ne bi skrenuli s pravog smjera.

Jer nije ni jedna, ni dva, ni deset ni sto godišta, već je nebrojeni niz vjekova proteklo, otkad uspravan, tvrd, neslomivih koljena stražariš na gradskijem mirima motreći sve dobro, a praštajući možda i odviše i sve zlo, zapisao je Vojnović. Ludosti i grijeha i slaboća i zloća vazda je bilo i bit će, na njih se nećemo obazirati, kao što nećemo ni ustuknuti pred prijetnjama onih koje ne vole ovaj grad i žele mu propast na osobnu korist. To neće doživjeti.

Inspirirani ponosnim hrvatskim nasljeđem, poučeni iskustvom, ali i danas primjenjivim praksama naših predaka nastavljamo služiti. Nepokolebljivo, časnog srca i plemenitih namjera.

S tim mislima svima vama, našim sugrađanima, ovogodišnjim laureatima, Dubrovčanima izvan Domovine, našim pomorcima i svim dragim gostima i prijateljima Grada čestitam blagdan svetog Vlaha i Dan Grada Dubrovnika.

Živio sveti Vlaho!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.