Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Održane radionice robotike i programiranja bez ekrana u Centru za mlade

21.10.2020.

18:31

Autor: Radio Dubrovnik

Zajednica tehničke kulture

Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

Nakon brojnih gostujućih radionica robotike i programiranja bez ekrana po vrtićima, knjižnicama, igraonicama, školama i durgim ustanovama, u utorak 20. listopada su se održale i tri radionice robotike i programiranja bez ekrana u tehničkoj radionici u sklopu Centra za mlade Dubrovnik.

Radionice su okupile preko 30 djece kojima su bili predstavljeni razni roboti. Polaznici radionica su programirali Cubetto robote pomoću pločica u bojama koje se postavljaju na Cubetto kontrolnu ploču. Svaka boja pločice predstavlja drugu naredbu, pa su polaznici vrlo brzo naučili kako će zadati određene naredbe robotu. Na taj način na radionicama se polaznici uče razvijanju računalnog razmišljanja i programiranju bez korištenja ekrana.

Radionice robotike i programiranja bez ekrana održavaju Informatički klub Futura i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, u suradnji s Laboratorijem za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Radionice robotike i programiranja bez ekrana se održavaju kao dio brojnih događanja u sklopu Europskog tjedna programiranja 2020., koji se ove godine održava od 10. do 25. listopada, te kao jedna od predaktivnosti Europskog tjedna robotike koji se održava od 23. do 29. studenog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.