Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Oluja pobjede i slobode

05.08.2015.

09:18

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u tvrđavi Imperijal na Srđu bit će otvorena izložba „Oluja pobjede i slobode", autora Varine Jurice Turk i Miša Đuraša.

Izložbu čine dvije kronološko tematske cjeline, koje sadrže više od 200 predmeta iz muzejskih zbirki i dokumentacije. Prva je u potpunosti posvećena „Oluji", najvećoj oslobodilačkoj operaciji Hrvatske vojske - simbolu konačne pobjede nad agresorom i slobode stečene u Domovinskom ratu. Pored prikaza tijeka operacije „Oluja" ova cjelina sadrži i kronološki pregled najvažnijih političkih događaja i vojnih operacija Hrvatske vojske i policije u završnoj fazi Domovinskog rata. Druga tematska cjelina posvećena je događanjima na dubrovačkom području za vrijeme trajanja „Oluje" i neposredno nakon njenog pobjedonosnog okončanja. I ovaj put, u središtu našeg interesa ostala je fotografija kao medij i muzejski predmet. Stoga, o Oluji progovaraju i svjedoče isključivo novo prikupljene novinske fotografije istaknutih hrvatskih ratnih fotoreportera Matka Biljka i Božidara Vukičevića, a o istodobnim događanjima na dubrovačkom području snimci Mila Kovača i Zvonimira Pandže. Izložba predstavlja nastavak višegodišnje suradnje Muzeja suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja i novinske kuće „Slobodna Dalmacija" iz Splita, koja je i medijski pokrovitelj izložbe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.