Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Online konferencija o intermodalnosti i utjecaju na okoliš

14.12.2021.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Online sastanak EU projekta MIMOSA

Online sastanak EU projekta MIMOSA

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija / -

U sklopu projekta MIMOSA, Dubrovačko-neretvanska županija organizirala je online konferenciju na temu „Intermodalnost i utjecaj na okoliš“.

Na konferenciji su predstavljena tri europska Interreg projekta i to MIMOSA, ADRIGREEN i SUSPORT, a cilj konferencije je bio diseminacija i promocija projekata na europskoj razini.

Naglasak je stavljen na aktivnosti u navedenim projektima koje su se do sada već odradile i koje imaju značajan utjecaj na očuvanje okoliša.

Projekt MIMOSA se realizira u okviru programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020., a usmjeren je na poboljšanje kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti prijevoznih usluga u obalnom prometu promicanjem multimodalnosti i povezivanjem više oblika prometa u području provedbe programa, ali i podizanju svijesti građana i turista o suvremenim i ekološki prihvatljivim rješenjima.

Dubrovačko-neretvanska županija je voditelji radnog paketa 5 u kojem je jedna od aktivnosti „Uređenje i opremanje informativnih i ciklo point središta“ čime se nastoji popularizirati biciklizam na području županije te smanjiti korištenje prijevoznih sredstava koja mogu negativno utjecati na okoliš.

Za realizaciju projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanska županija na raspolaganju ima 369.735,00 eura, a projektne aktivnosti će se realizirati do kraja 2022. godine.

Glavni cilj projekta ADRIGREEN je poboljšati udruživanje hrvatskih i talijanskih luka zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se poboljšala povezanost putnika tijekom ljetnih sezona i poboljšale ekološke performanse jadranskih pomorskih i zrakoplovnih sustava. Realizirat će se međunarodno istraživanje o najboljim rješenjima koje će se prenijeti na jadranske obale. Nadalje, projekt uključuje procjene utjecaja na okoliš uključenih luka i zračnih luka, tehnički priručnik o identificiranim praksama, prekogranični forum zelenih i intermodalnih luka i zračnih luka za predstavljanje rješenja.

Glavni cilj projekta SUSPORT je poboljšati održivost okoliša i energetsku učinkovitost luka u programskom području kroz povećanu institucionalnu suradnju kako bi se stvorila osnova za koordinirano i trajno upravljanje u kontekstu održivosti lučkog okoliša i energetske učinkovitosti na prekograničnoj razini, zajednički razvoj akcijskih planova i dugoročne strategije, povećanje koordinacije i suradnje između luka radi jačanja održivosti i konkurentnosti. Putem projekta SUSPORT luke programskog područja, moći će dijeliti najbolje prakse i razvijati zajedničke metodologije za održivost okoliša i energetsku učinkovitost, koje će se testirati u konkretnim pilot akcijama koje značajno poboljšavaju ekološku učinkovitost pomorskog prometa u cijelom programskom području.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.