Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Online seminar za OPG-ove "Od po’ja do pjata"

22.03.2022.

14:14

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dostavom do kupca

Dostavom do kupca

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavljaju stratešku odrednicu hrvatske poljoprivrede, osiguravaju održivo gospodarenje prirodnim resursima, čuvaju bioraznolikost te utječu na zaustavljanje trenda depopulacije i daljnji razvoj ruralnih sredina.

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije organizira online seminar „Od po’ja do pjata“ koji će se održati u četvrtak, 24. ožujka 2022. u 10 sati.

Na radionici će biti riječi o ustroju i funkcioniranju kratkih lanaca opskrbe i o proizvodima dodane vrijednosti – s oznakama kvalitete ZOI/ZOZP/ZTS poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i o mogućnostima za njihovo financiranje.

Poseban naglasak će se staviti na novu nacionalnu oznaku – Dokazana kvaliteta Hrvatska, koja se za sada dodjeljuje za nekoliko skupina poljoprivrednih proizvoda, a svakim danom stječe prepoznatljivost kod hrvatskih potrošača. Nezaobilazna je i tema OPG-a, kao organizacijskog oblika najvećeg broja hrvatskih poljoprivrednika.

Jedan od ciljeva Nacionalnog strateškog plana RH je poboljšanje konkurentnosti primarnih proizvođača te njihova snažnija integracija u poljoprivredno-prehrambeni lanac putem programa kvalitete, stvarajući dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima. Za njegovo postizanje od velike je važnosti udruživanje proizvođača, prodaja poljoprivrednih proizvoda putem kratkih opskrbnih lanaca te promocija proizvoda na lokalnim tržištima.

Kratki lanci opskrbe otvaraju prilike za opstanak malim proizvođačima, kojih je u RH i najviše. Jedno od provedenih istraživanja pokazalo je kako hrvatski poljoprivrednici koji koriste kratke opskrbne lance ostvaruju u prosjeku 8.138 eura više dodane vrijednosti na farmi od poljoprivrednika koji se oslanjaju na duže opskrbne lance.

Predavač na seminaru je dr. sc. Marin Kukoč koji je doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i vlasnik je obrta specijaliziranog za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja.

Prijave za sudjelovanje na seminaru:

– poveznica: https://forms.gle/P9AMLUXFAtaTj7L57

– mail: czp@czp.hr

– telefon: 020/418-401

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.