Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Općina Lumbarda sufinancira arheološko nalazište Koludrt

14.03.2021.

09:19

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U proračunu Općine Lumbarda za ovu 2021. godinu kroz tekući projekt istraživanja arheoloških nalazišta na vrhu brežuljka Koludrt u Lumbardi planirano je 15 tisuća kuna, te projekt Zaštita lokaliteta pronalaska Lumbarajske psefizme planirana su sredstva u iznosu od 25 tisuća kuna.

Ističe to Igor Kršinić, načelnik Općine Lumbarda, koji je i donio odluku da se ukupna sredstva navedenih aktivnosti u iznosu od 40.000 kuna isplate tijekom 2021. g. Centru za prapovijesna istraživanja Zagreb, čiji je predsjednik dr. sc. Hrvoje Potrebica, od 2007. glavni voditelj istraživanja na prostoru Lumbarde, koji je sa svojom ekipom 2018. g. otkrio i novi fragment Lumbarajske psefizme.

Ona je najpoznatiji i najistraživaniji grčki spomenik iz Hrvatske, datira u rano 3. stoljeće prije Krista. Ulomak psefizme koji je pronađen gotovo stoljeće i pol nakon prvih fragmenata sadrži jedan od najvažnijih nedostajućih dijelova teksta i ponovno je potaknuo interes za taj jedinstveni spomenik širom svijeta.

"Sustavno istraživanje mjesta gdje je Psefizma pronađena također je dovelo na svjetlo dana jednu od najznačajnijih helenističkih vodosprema u ovom dijelu Sredozemlja. Dalje istraživanje i prezentacija ovog monumentalnog objekta znatno će pridonijeti prezentacijskom potencijalu kulturne baštine Lumbarde i otoka Korčule u cjelini", kaže Kršinić.

"Psefizma je u širem smislu značajna i zato što nas povezuje, kako s antičkom grčkom civilizacijom općenito, tako i s našom vlastitom antičkom grčkom baštinom. Podsjeća nas na zajednice koje su ovdje živjele prije nas i nailazile pritom na slične izazove u tom istom prostoru. Kao dio antičke povijesne i arheološke baštine Lumbarde ujedno je i bitan resurs za daljnji razvoj turizma", napominje načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić.

U ovoj će se godini prići uređenju nepristupačnog puteljka kroz kamenje i draču, dok će se uz rub nalazišta psefizme na Koludrtu biti postavljeno natkrito krovište uz kamenu klupu i kamene blok sjedalice, gdje bi se posjetitelji-šetači mogli odmoriti, uživati pogledom na Lumbardu i prisustvovati raznim predavanjima uz nastup folklornog programa posvećenog Lumbarajskoj psefizmi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.