Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Općini Ston odobren EU projekt za obnovu kulturne baštine

05.12.2016.

09:42

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općini Ston, kao nositelju projekta „Povijest na zrnu soli“, odobreno je ukupno 56,6 milijuna kuna za provedbu projektnih aktivnosti. Na projektu uz Općinu sudjeluje još 5 partnera. Općina Ston je na ovaj način, sebi i svojim partnerima na projektu, osigurala 85% ukupne vrijednosti projekta.

Riječ je o projektu kojeg je Općina Ston, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, prijavila na javni poziv za pripremu i provedbu integriranih programa zasnovanih na obnovi kulturne baštine još početkom 2016. godine, a sada je, nakon uspješno završenog postupka evaluacije, dobila odluku o financiranju od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Općina Ston je na ovaj način, sebi i svojim partnerima na projektu, osigurala 85% ukupne vrijednosti projekta, odnosno 48 milijuna kuna bespovratnih sredstava, navodi se u priopćenju za javnost Razvojne agencije Dubrovačko neretvanske županije. 

Na projektu uz Općinu sudjeluje još 5 partnera. Društvo prijatelja dubrovačke starine kroz ovaj će projekt financirati rekonstrukciju, uređenje i opremanje tvrđava Veliki Kaštio i Koruna, rekonstrukciju i uređenje poteza južnog zida Stonskih zidina te uređenje parka Komarda. Za provedbu aktivnosti obnove i proširenja Stonskog lapidarija bit će zadužena Župa sv. Vlaha, Ston, a projekt predviđa i obnovu Napoleonovog puta, u onom djelu koji se nalazi na području općine. Turistička zajednica Općine Ston zadužena je za promociju projekta kroz turističke sajmove i promotivne materijale, dok će DUNEA, kao jedan od projektnih partnera, biti zadužena za aktivnost nadogradnje tematske staze 'Pelješac – vinsko carstvo' te će zajedno s Općinom operativno provoditi projekt. U projekt je uključen i privatni poduzetnik Natura Dalmatia, koja će nadogradnjom svog poslovanja nadopuniti projektne aktivnosti, a sve s ciljem kvalitetnije i bogatije turističke ponude u općini Ston zasnovane na kulturnoj baštini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.