Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Općini Trpanj 3,6 milijuna kuna za obnovu i opremanje vrijedne zgrade

21.05.2019.

16:09

Autor: Radio Dubrovnik

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede

Foto: - / -

Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je Općini Trpanj potporu u iznosu od 3.641.376,15 kuna za projekt rekonstrukcije i opremanja poslovne građevine javne namjene u Trpnju, čime će se osigurati uvjeti za povećanje kvalitete društvenog života i turističkih usluga u Općini Trpanj.

Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 4.046.523,50 kuna.

Rekonstrukcijom postojeće ruševne građevine izgradit će se i opremiti kvalitetan multifunkcionalni objekt društvene namjene kojim će se poboljšati uvjeti za rad udruga te osigurati prostor za prodaju i promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Trenutno u Općini Trpanj djeluje trinaest udruga od kojih samo jedna ima osiguran prostor za rad, a Općina ne posjeduje druge odgovarajuće prostorije koje bi im mogla ustupiti. Očekivani rezultat projekta je izgradnja i opremanje devet novih prostorija, odnosno uključivanje što većeg broja građana u društvene aktivnosti.

Zgrada se nalazi u središtu Trpnja, na glavnoj prometnici i u neposrednoj blizini trajektnog pristaništa što će pak Turističkom informativnom centru osigurati veću vidljivost, a time i povećanje broja korisnika.

Također valja naglasiti kako Trpanj nema tržnicu pa će novi prodajno-izložbeni prostor pomoći lokalnom stanovništvu da predstavi svoje proizvode. I konačno, u novoj rekonstruiranoj zgradi trebala bi se otvoriti dva nova radna mjesta.

Vrijedi napomenuti kako su Trpanjci jedini na natječaju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Inače, za financiranje lokalne infrastrukture s jedinicama lokalne uprave potpisano je ukupno 49 ugovora vrijednih 235 milijuna kuna. Ti su projekti zadovoljili uvjete na natječaju tipa operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

U ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovore je potpisala ravnateljica Matilda Copić.

Mjerom 7 financiraju se ulaganja u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko-rekreacijskih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda.

Kroz ovu mjeru ugovoreno je 1.011 projekata sufinanciranih s 2,5 milijarde kuna europskih bespovratnih sredstava.

"Program ruralnog razvoja nije namijenjen isključivo ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, farme, plastenike, mehanizaciju... Bespovratnim sredstvima financiramo izgradnju lokalne infrastrukture i pratećih sadržaja bitnih za selo – kako bi ono postalo poželjno mjesto za život. Cilj nam je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama i potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja. Mi smo s naše strane uveli učinkovitiji rad, pojednostavili procedure za EU natječaje – poljoprivrednicima smanjili 'birokraciju', značajno skratili rokove obrade projekata te unaprijedili komunikaciju na svim razinama. Od početka korištenja Programa ruralnog razvoja do danas je na raspolaganje korisnicima stavljeno 16,8 milijardi kuna od čega je ugovoreno čak 12 milijardi kuna", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.