Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Orebićani se povezali s talijanskom općinom Menfi s juga SIcilije

15.11.2021.

14:14

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Na 5. sjednici Općinskog vijeća Općine Orebić donesena je odluka o uspostavljanju suradnje s Gradom i Općinom Menfi u provinciji Agrigento na jugu Sicilije. Ujedno je načelnik Tomislav Ančić ovlašten da potpiše sporazum o zajedničkim projektima u vinskom turizmu.

Također i o kulturnim i drugim događanjima, izmjeni iskustava u vinskom i turističkom sektoru, sudjelovanju u projektima koji se financiraju iz EU fondova i svemu što može unaprijediti standard življenja stanovnika Općina Menfi i Orebića.

Inicijativu za tu prekograničnu suradnju pokrenula je Grad i Općina Menfi slijedeći namjere najveće Udruge za vinske i kulturne rute Vijeća Europe za osnivanje udruženja Mediteranskih gradova vina.

U potrazi za partnerima u Hrvatskoj odabrana je Općina Orebić koja po svim karakteristikama, tradiciji vinogradarstva i vinarstva, uključujući i proizvodnju vrhunskih hrvatskih vina Dingača i Postupa spada među najvinarskije u Hrvatskoj.

Grad i Općina Menfi broji 12 tisuća i 470 stanovnika, a poznata je po razvijenom i naprednom vinogradarstvu  i vinarstvu, njegovanju tradicije i organizaciji kulturnih i drugih događanja. Ove je godine najavila svoju kandidaturu za izbor talijanskog grada vina u 2022. godini. Općina Orebić neće u tom sporazumu imati financijskih obveza, a dobit će dobrog i pouzdanog partnera u razvijanju ne samo vinskog turizma nego i drugih turističkih djelatnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.