Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osiguran preduvjet za povećanje plaća djelatnicima dječjih vrtića

28.07.2021.

13:42

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dodatak II Kolektivnom ugovoru za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Dubrovnik, jednoglasno je usvojen u utorak na 2. sjednici Gradskog vijeća. Time je osiguran prvi preduvjet da se primanja zaposlenih povećaju za 10 posto od 1. kolovoza 2021. do 1. kolovoza 2022. godine.

Za to je potrebno osigurati sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika.

Naime, kako je uvodno obrazložio gradonačelnik Mato Franković, kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grada Dubrovnik donesen 2016. godine propisuje da će se u slučaju povećanja ili smanjenja osnovice za korisnike proračuna zaposlene u upravim tijelima Grada Dubrovnika istovremeno povećati odnosno smanjiti osnovica i za zaposlene u dječjim vrtićima.

Posljedično, odluka kojom su svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja 2020. godine plaće smanjene za 10 posto, dovela je i do smanjena plaća u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Gradonačelnik je istaknuo kako su primanja u dubrovačkim dječjim vrtićima niža nego u upravnim tijelima i ustanovama u vlasništvu Grada te kako ovaj dodatak kolektivnog ugovora predviđa povećanje osnovica za obračun plaća zaposlenih u dječjim vrtićima na području Grada Dubrovnika u prethodno navedenom jednogodišnjem razdioblju, a u cilju vraćanja visine primanja na razinu koja je vrijedila prije posljednjeg smanjena plaća.

Dodatak kolektivnom ugovoru doprinijet će uspješnom poslovanju ustanova te održivosti radnih mjesta u dubrovačkim dječjim vrtićima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.