Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osmorka prokrijumčarila 119 Turaka i zaradila preko 370 tisuća kuna

23.02.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Migranti

Migranti

Foto: Fishman64 / SHUTTERSTOCK

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je sedam državljana Republike Hrvatske i jedan državljanin Bosne i Hercegovine počinilo više kaznenih djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma“.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su 33-godišnjak s područja Zagreba, 31-godišnjak s područja Dubrovnika i 41-godišnjak s područja Bosne i Hercegovine, u vremenskom razdoblju od početka 2021. do 22.02.2022. godine, na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore u 21 navratu, iz koristoljublja, omogućili najmanje 119-ci državljana Turske kretanje i boravak u RH, iako za to nisu ispunjavali zakonske uvjete.

Na opisane načine sebi su priskrbili ne pripadajuću imovinsku korist u iznosu od najmanje 370.393,76 kuna.

Također je utvrđeno kako je osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela pomagalo još petero osoba u dobi od 21, 32, 22 i 44 godine s područja Zagreba koji su osobno preuzimali novac pribavljen počinjenjem kaznenih djela te ga uz određenu nagradu predavali osumnjičenicima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 31-godišnjak i 33-godišnjak su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u istražnom zatvoru zbog istog kaznenog djela.

Preostala petorka je kazneno prijavljana u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju u navedenim kaznenim djelima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.