Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osnovano Vijeće za prevenciju

21.12.2013.

07:54

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Vijeće bi trebalo doprinijeti da se pojača pozitivna klima i da se djeluje pozitivno prvenstveno na mlađe, ali i na druge, kako bi se spriječilo nastajanje djela.“ - kazao je župan i predložio da se za sljedeću sjednicu pokuša utvrditi koje su to sredine koje bi mogle biti kritične

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na konstituirajućoj sjednici Vijeća za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije na kojoj se raspravljalo o prijedlogu Programa rada Vijeća. Načelnik Policijske uprave DNŽ Tonći Radibratović istaknuo je kako se Vijeće ne osniva zbog neke aktualne i hitne situacije ili nekih posebnih zahtjeva jer je područje DNŽ  jedno od najsigurnijih u državi.
„Glavna svrha vijeća je prevencija i utjecanje na javnost prije počinjenja kaznenih djela, umjesto da policija djeluje samo represivno. Potrebno je proaktivno sudjelovati u prepoznavanju problema i područja gdje se oni javljaju te prema njima djelovati kroz programe prevencije koji bi trebali otkloniti uzroke problema. Vijeće predstavlja podršku policiji u djelovanju, budući da je učinak kada policija prema građanima nastupa samostalno, različit od učinka kada iza tih postupaka stoji šira zajednica i nadležne ustanove.“ - kazao je Radibratović. „Vijeće bi trebalo doprinijeti da se pojača pozitivna klima i da se djeluje pozitivno prvenstveno na mlađe, ali i na druge, kako bi se spriječilo nastajanje djela.“ - kazao je župan i  predložio da se za sljedeću sjednicu pokuša utvrditi koje su to sredine koje bi mogle biti kritične, pa da se potakne imenovanje ovakvih vijeća i u tim sredinama.
„Vijeće bi moglo posredovati u komunikaciji sa lokalnim zajednicama, s prijedlozima na uklanjanje potencijalnih mogućnosti za izvršenje kaznenih dijela u boljem osvjetljavanju pojedinih trgova, brzom otklanjanju posljedica vandalizma, uređivanju okoliša i slično. Na taj se način prostor za izvršenje kaznenih djela smanjuje i gura prema rubnim područjima, čime se smanjuje broj počinjenih djela, a povećava razina sigurnosti, što nam je svima cilj.“ - zaključio je voditelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijski centar 112 Goran Violić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.