Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osnovnoškolci izglasali najbolje ideje za participativno budžetiranje

28.11.2020.

16:10

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

U okviru projekta "Participativno budžetiranje Grada Dubrovnika", Dubrovačka razvojna agencija DURA uspješno je provela projekt participativnog budžetiranje u osnovnim školama. Učenici sedam dubrovačkih osnovnih škola izglasali su za svaku školu po jedan projekt.

Ukupna vrijednost svih projekata je 70.000 kuna. Sredstva za njihovu provedbu osigurao je Grad Dubrovnik, po 10.000 kuna za svaku školu.

Tako su učenici Osnovne škole Lapad izglasali sprave za vježbanje na otvorenom, učenici OŠ Ivana Gundulića uređenje vanjske učionice gdje će moći boravit na zraku i u prirodi, učenici OŠ Marina Držića vanjske klupe i stolove, a učenici OŠ Marina Getaldića odlučili su da žele nabaviti bicikle i stalak za njih. U provedbu projekta su se po prvi put uključile i OŠ Montovjerna u kojoj su učenici izglasali uređenje dnevnog boravka, u OŠ Mokošica stalke za bicikle i klupe te OŠ Antuna Masle vanjski stolni nogomet.

Realizacija projekta po školama očekuje se do kraja prosinca.

Izboru projekata prethodio je proces od 30 dana radionica u 20 razreda kroz sedam osnovnih škola, nakon edukacija za učenike i učitelje s ciljem što bolje i kvalitetnije provedbe. Dio radionica je provedeno u školama, a dio preko zoom - online platforme. Ukupno je bilo uključeno 469 učenica i učenika s ukupno 40 projekata koji su prošli dalje u tehničku analizu, gdje su se ideje analizirale u skladu s kriterijima prihvatljivosti. Projekt se provodio pretežito među generacijama 6. razreda, dok je OŠ Lapad uključila 8. razrede u provedbu.

Projekt su proveli Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, uz aktivni angažman ravnateljica osnovnih škola, školskih kolektiva, roditelja i učenika, koji su pokazali kreativnost i odgovornost prema projektu te izrazili želju da se projekt i sljedeće godine provede u njihovim školama.

Grad Dubrovnik u budućnosti planira krenuti s implementacijom modela participativnog budžetiranja koji ima za cilj da se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima, na razini gradskih kotara, čim se za to stvore potrebni uvjeti i osiguraju financijska sredstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.