Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osumnjičen za gospodarski kriminal, šteta preko milijun kuna

05.11.2020.

15:29

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz okolice Dubrovnika, koje se bavilo pružanjem izletničkih usluga, osumnjičen je da je tijekom 2019. počinio kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju, utaje poreza i carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 42-godišnjak, pružajući usluge izletničkog prijevoza turista morem, naplaćivao usluge u gotovom novcu, a da nije izdavao fiskalizirane račune čime je pred Poreznom upravom prikrio stvarnu obvezu trgovačkog društva po osnovu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i p oreza na dobit. Na opisani način prisvojio je iznos od gotovo milijun kuna, na štetu imovine trgovačkog društva o čijoj imovini se trebao brinuti.

Isto tako je utvrđeno da je oštetio Državni proračun RH za neprijavljenu obvezu plaćanja poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit u iznosu od 281.693,81 kuna.

Također, utvrđena je sumnja da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga budući da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve prihode društva iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva.

Protiv vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.