Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Osumnjičen za gospodarski kriminalitet 'težak' gotovo 3,5 milijuna kuna

20.08.2020.

12:50

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 40-godišnjak se sumnjiči za veći broj kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta.

Točnije za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaju poreza ili carine, neisplatu plaće, povredu prava iz socijalnog osiguranja i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga počinjenih na štetu imovine trgovačkog društva registriranog na području Dubrovačko-neretvanske županije i na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je, kao odgovorna osoba gore navedenog trgovačkog društva, tijekom 2017. i 2018. godine turistima organizirao i pružao usluge izleta, transfera i razgledavanja Dubrovnika za koje usluge turistima koji su plaćali u gotovini nije izdavao fiskalizirane račune te nije prikazivao stvarno ostvarene prihode, obveze plaćanja PDV-a i obveze plaćanja poreza na dobit.

Također je utvrđeno da je svojim zaposlenicima, pored plaće, isplaćivao proviziju od prodaje usluga od 20%, a da pri tom na te isplate nije obračunavao ni uplaćivao doprinose na plaće, porez i prirez.

Isto tako, prihod navedenih usluga nije evidentirao u knjigovodstvenim evidencijama, niti je novce polagao na žiro račune trgovačkog društva, već ih je zadržavao za sebe.

Osim svega navedenog, utvrđeno je da nije vodio evidencije o ostvarenim prihodima i rashodima poslovanja, obvezama prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Državnom proračunu te isplatama plaća djelatnicima čime je onemogućio uvid u poslovanje spomenutog trgovačkog društva, odnosno pregled ostvarenih prihoda, imovine i obveza trgovačkog društva.

Ukupna materijalna šteta počinjena navedenim kaznenim djelima iznosi gotovo 3,5 milijuna kuna.

Zbog opisanih kaznenih djela policija protiv osumnjičenog 40-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.