Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvara se autocesta do Ploča!

19.12.2013.

15:04

Autor: Silva Capurso

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Razlog visini cijene je činjenica da 70 % dionice čine četiri tunela i sedam vijadukata, nadvožnjaci, podvožnjaci, kao i 15 objekata, naplatne kućice i brojni prolazi

U petak u podne se otvara dionica autoceste od Vrgorca do Ploča koja će stanovnicima juga Hrvatske putovanje skratiti za 60-ak minuta. Gotovo tri godine trajala je gradnja 20-ak kilometara autoceste čija je cijena 1,7 milijardi kuna.
Razlog visini cijene je činjenica da 70 % dionice čine četiri tunela i sedam vijadukata, nadvožnjaci, podvožnjaci, kao i 15 objekata, naplatne kućice i brojni prolazi. Puštanjem u promet novih dionica, autocesta A1 Zagreb-Split-Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 483 km, a visina cestarine od Zagreba do Karamatića iznosit će 228 kuna za osobna vozila.
Bit će otvorena i dionica Autoceste A10 Granica Bosna i Hercegovina - interregionalni čvor Metković, duljine 7 i pol kilometara od Čvora Ploče do granice s Bosnom i Hercegovinom. Tako je razdvojena trasa u dva smjera, u pravcu BiH (A10) i prema Dubrovniku (nastavak A1). Pred otvorenje autoceste stanovnici okolnih mjesta najavili su prosvjed - tvrde kako nisu izgrađene pristupne ceste što im onemogućuje pristup autocesti.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.