Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorena Zavičajna zbirka Grada Ploča

27.06.2019.

18:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Domu kulture u Pločama održan je prigodni program obilježavanja završetka HERCULTOUR projekta te ujedno i predstavljanje Zavičajne zbirke Grada Ploča. U sklopu realizacije projekta HERA završenog 2016. napravljena je rekonstrukcija i obnova dijela zgrade Doma kulture u Pločama.

U tom je prostoru otvoren Centar za selektivne oblike turizma Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt HERCULTOUR je kapitalizacija IPA Adriatic HERA projekta kroz čiju implementaciju je nabavljena i postavljena multimedijalna oprema u Domu kulture te je obnovljen dio prostora Doma kulture koji će služiti kao izložbeni prostor Zavičajne zbirke Grada Ploče. Projekt HERCULTOUR financira se u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te traje od 1. siječnja 2018. do 30. rujna 2019.

Zamjenica župana Žaklina Marević ovom je prilikom istaknula kako je riječ o nečemu zaista posebnom u čemu će uživati svi Pločani te dodala kako su ulaganja u Ploče od strane Dubrovačko-neretvanske županije značajna i kroz brojne druge projekte.

"Uskoro očekujemo 10 milijuna kuna vrijedan Poduzetnički inkubator u Pločama u kojem će poduzetnici dobiti prostor za pokretanje svojih poslova. Tu je i projekt Prirodna baština vrijedan 14 milijuna kuna, a samo u grad Ploče dolazi osam milijuna kuna. Tim projektom će se urediti staze od Rogotina do brda Trovro na kojem će zasjati jedinstvene Zračne orgulje. Tu je i višegodišnji rad na razvijanju turističke rute ”Neretva – dolina života” gdje su uređene turističe staze. To su samo neki od projekata i dokaz da smo mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivni sudionici života građana Ploča, a to ćemo nastaviti i dalje", rekla je Marević.

V.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić istaknula je kako je Dubrovačko-neretvanska županija uz potporu RRA Dunea započela s ulaganjima u prostor Doma kulture još 2013. godine, kad je kao jedan od projektnih partnera u projektu HERA uložila oko tri milijuna i 300 tisuća kuna od čega su glavne projektne investicije bili građevinski radovi vrijedni oko dva milijuna kuna.

"Obnovljeni prostor također je i opremljen multimedijalnom opremom (ozvučenje, mikrofoni, projektori) i namještajem vrijednim oko 300 tisuća kuna. Uređeni su uredski prostori, te središnji prostor odnosno prostor hola. Uz izvršena ulaganja, od jednog prostora koji je bio u dosta lošem stanju, Dom kulture je postao mjesto održavanja različitih kulturnih događanja, izložbi, manifestacija, koncerata, kino projekcija u organizacijama Pučkog otvorenog učilišta i ostalih što nam je ujedno i bio cilj. Projekt HERA završio je 2016. godine,a u 2017. godini nam se pružila prilika da kroz program INTERREG Italija – Hrvatska, zajedno s našim hrvatskim i talijanskim partnerima, nastavimo suradnju te Zadarskom županijom kao vodećim partnerom sudjelujemo u nastavku projekta HERA, odnosno projektu HERCULTOUR, što smo naravno iskoristili. Projekt je uspješno prijavljen i odobren za financiranje,a provedba je započela 1. siječnja 2018 godine. Vrijednost projekta HERCULTOUR za Dubrovačko-neretvansku županiju kao partnera u projektu iznosi približno 1.2 milijuna kuna, a otprilike polovica tih sredstva, dakle oko 600 tisuća kuna uloženo je ponovno u Dom kulture i to za sve one aktivnosti što smo željeli , ali nismo mogli financirati kroz raniji projekt. Dakle, upoznati smo bili sa vrijednom Zavičajnom zbirkom grada Ploča koja nije bila izložena u zadovoljavajućem prostoru, te smo kroz projekt odlučili financirati građevinske radova rekonstrukcije 3 prostorije na katu koje su sada spojene u jednu prostoriju koja služi kao izložbeni prostor Zavičajne zbirke Grada Ploče. Također nabavljena je i oprema za izložbeni postav Zavičajne zbirke Grada Ploča, a uz to, nabavljena je multimedijalna oprema, odnosno kazališna rasvjeta za ovu pozornicu vrijedna oko 230 tisuća kuna", rekla je Dadić.


"Uz navedene aktivnosti kao i kroz projekt HERU u okviru kojega smo snimili i promovirali turistički video ”Neretva – dolina života”, tako i kroz projekt HERCULTOUR nastavili smo sa snažnom promocijom kulturno turističke rute ”Neretva – dolina života” koja je osmišljena u suradnji s našom RRA Dunea, a koja obuhvaća preko 55 članova. U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata Dubrovačko-neretvanske županije koji su održani polovicom svibnja u Metkoviću i Dubrovniku predstavljeno je treće izdanje turističke brošure ”Neretva – dolina života” koje je podijeljeno svim članovime rute, te svim turističkim zajednicama u županiji. Uz to u okviru projekta HERCULTOUR financirano je snimanje polusatne emisije ”Coolturist” koja je u potpunosti bila posvećena turističkoj ponudi doline Neretve. Emisija je bila emitirana prošlo ljeto na Novi TV te Domi TV, a može se pogledati i sad na stranicama Nove TV", rekla je Dadić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Ploča Zoran Majstorović istaknuo je kako je realizacijom projekta Grad Ploče dobio prostor za sve generacije.

"Sva ulaganja u kulturu su više nego pohvalna i to dodatno podiže standard svih građana Ploča", rekao je Majstorović, a pročelnik Službe za opće poslove Grada Ploča Danijel Štula rekao je ovom prilikom kako je Zavičajna zbirka od iznimnog značaja za Grad Ploče.

"Danas napokon imamo zbirku u adekvatnim prostorima. Mlađe generacije se moraju upoznati s poviješću grada Ploča. Ovo je prvi korak jer je cilj proširiti zbirku i napraviti je još bogatijom", rekao je Štula.

Inače, projekt HERCULTOUR vrijedan je 1.176.467,40 EUR (cca. 8.721.800 HRK) odobren je za financiranje putem „Standard +” poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. te je s provedbom počeo 1. siječnja 2018 godine.

Cilj projekta bio je kapitalizirati postignuća projekta HERA i učvrstiti njihovu održivost kroz jačanje djelovanja Udruge HERA te ojačati upravljanje kulturno turističkim rutama i posjetiteljskim centrima koji nose oznaku HERA, na teritorijima lokalnih partnera, kroz izradu planova upravljanja, marketinških planova i provedbu dodatnih promotivnih aktivnosti. Uz partnere iz Hrvatske, Zadarsku županiju kao nositelj projekta, Primorsko-goransku županiju i Šibensko–kninsku županiju, projekt provode i partneri iz Italije: COPE (regionalna razvojna agencija) i ADSU (agencija za visoko školstvo) iz Terama te Turistička destinacija “Romagna” (regionalna agencija za razvoj destinacije) iz Riminija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.