Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Otvorene prijave za godišnju nagradu "Imperial"

28.09.2022.

07:10

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Dodijeljeno godišnje priznanje Imperial

Dodijeljeno godišnje priznanje Imperial

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije upućuje javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnjeg priznanja „Imperial" za sudjelovanje učenika u projektima zajednice u kojoj žive te time podižu njen ugled i ugled same škole koju pohađaju.

Prijedlozi za dodjelu Godišnjeg priznanja „Imperial“ za 2022.godinu šalju se najkasnije do 10. listopada poštom na adresu Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata DNŽ, Josipa Kosora 30, 20 000 Dubrovnik ili na email dpavela@gmail.com. U prijedlogu za dodjelu priznanja potrebno je navesti:

- podatke o predlagatelju (naziv i adresa škole, odgovorne osobe);

- osobne podatke predloženog učenika/predložene učenice i podatke o školi (ime i prezime, razred koji pohađa, naziv i adresu škole koju pohađa);

- obrazloženje prijedloga u kojem, uz ostalo, treba navesti ispunjava li i na koji način predloženi učenik/predložena učenica gore navedene kriterije.

U obrazloženju prijedloga potrebno je navesti na koji način i koliko je učenik/učenica angažiran/angažirana, od čega se sastoji njegov/njezin doprinos i sl.

Priznanje će se dodijeliti u obliku umjetničkog djela, slike naslikane tehnikom ulje na platnu te posebnog priznanja u obliku plakete. Navedeno priznanje se odnosi i na samu školu iz koje nagrađeni učenici dolaze.

O dodjeli samog priznanja odlučuje Povjerenstvo.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati svoje učenice i učenike koji su se istakli svojim humanitarnim djelovanjem i nesebičnim pomaganjem drugima, a 20. studenoga, na dan obilježavanja Svjetskog dana djece, onima koji to najviše zaslužuju dodijelit će se ovo priznanje.

Svečana ceremonija dodjele priznanja „Imperial“, kao i domjenak za uzvanike održat će se u Hotelu „Hilton Imperial“ u Dubrovniku u 11 sati.

Trajno umjetničko djelo, kao jedan dio Priznanja, izradila je dubrovačka akademska umjetnica Petra Farac, osoba sa trajnim invaliditetom.

Svrha dodjeljivanja priznanja je u:

- učenju o povijesti i Domovinskom ratu te održavanje trajne uspomene na njihove vršnjake, stradalu djecu, civilne stradalnike u Domovinskom ratu

- promociji pozitivnih uzora i modela ponašanja senzibiliziranju javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika na humanost i poticanje na zalaganje za dobrobit zajednice u kojoj žive.

"Želja nam je da ovo priznanje koje se dodjeljuje svake godine na Svjetski dan djece /20.11./ postane spomendan (živi spomenik) na stradalu djecu, njihove vršnjake, civilne stradalnike Domovinskog rata, a sve u cilju da se mladi aktivnije uključe u rad u zajednici i svojim školama te da kroz iskazivanje humanosti i pomoći pridonose izgradnji bolje, pravednije i humanije zajednice i društva u cjelini", ističu iz udruge.

Za djecu, dobitnike državnog priznanja „Imperial“ i njihovu pratnju koji dolaze iz dalekih krajeva Lijepe naše biti će osigurani hotelski smještaj (noćenje) i hrana.

"Andrea, Maro, Romano, Hrvoje, Maris, Katarina, Marija, Dolores, Vlaho, Đuro, Šimo, Luka, Tonći. Upravo ste pročitali Imena djece našeg Grada, djevojčica i dječaka, tako lijepih, tako mladih, nevinih, na početku svog života, života koji im je iznenada prekinut i nasilno oduzet. Neki od njih su imali tek dvije godine, a neki su završavali škole, dok su neki bili uspješni sportaši. Poput svojih vršnjaka i poput svih nas imali su svoje snove i nade, imali su pravo na budućnost koja im je nasilno oduzeta od strane neprijateljske, agresorske vojske. U lijepoj našoj je stradalo preko 402 nevine djece, civilnih žrtava Domovinskog rata. Najmanje što smo mogli napraviti u trajni spomen na njih, ali i na svu ostalu djecu, civilne žrtve Domovinskog rata na području Republike Hrvatske je ustanoviti ovo godišnje priznanje pod nazivom „Imperial“, koje se ove godine dodjeljuje drugu godinu za redom kao priznanje za promicanje svih onih vrednota koje su oni za života nosili u sebi. Zašto "Imperial"? Upravo zato što taj naziv u životu grada Dubrovnika i njegovih stanovnika (tvrđava Imperial), ali i puno šire predstavlja simbol nepokorenosti, ljubavi, žrtve, stradanja, a posebno pobjede i zajedništva", ističu iz udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.