Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ove godine znatno slabiji urod maslina na Korčuli

29.12.2022.

07:56

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Obrada maslina

Obrada maslina

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Ove godine na otoku Korčuli je ubrano oko 140 vagona vrlo kvalitetnog maslinovog ploda što je znatno manje nego prijašnjih godina.

Od toga je u Veloj Luci, u kojoj je zasađeno najviše maslina, ubrano oko 40 vagona ovog južnog voća, što predstavlja jedan od lošijih godišnjih uroda.

Prosječan radman odnosno količina ulja u maslinovom plodu ove je godine oko 20 posto, što znači da je na Korčuli proizvedeno oko 28 vagona ulja koje u otežanim tržnim okolnostima valja prodati.

Na Korčuli ulje malo tko otkupljuje te se ono uglavnom prodaje na crno na starinski način u plastičnim kantama od 5 litara i to uglavnom u većim gradskim centrima pretežno nakupcima. U tom smislu na ovome dalmatinskom otoku nedostaje poljoprivrednih zadruga.

Na Korčuli radi smo jedna zadruga u Čari i jedno dioničko društvo u Blatu. No, to je premalo za otkup svih količina ulja u devet korčulanskih mjesta u kojima sezonski radi čak 12 privatnih pogona za preradu maslina.

Na ovome otoku koji se posljednja tri desetljeća suočava s sve većim problemom depopulacije obrađuje se sve manji broj maslina, jer staračkih i nemoćnih domaćinstava sve je više, a mlađi naraštaj ne mari mnogo za ovom granom poljoprivredne proizvodnje. Tako da maslinarstvu na Korčuli dobri poznavatelji tamošnjih prilika ne predviđaju sjajnu budućnost.

Dosta je stabala i ove godine ostalo neobrano. Masline se sve lošije obrađuju, te sve manje gnjoje zbog visokih cijena umjetnog gnjojiva. Uz te probleme ovdašnje maslinarstvo također se suočava sa sve ozbiljnijim problemima koje izazivaju klimatske promjene. To je prije svega suša te nemogućnost navodnjavanje za vrijeme ljetnih sušnih mjeseci. Sve to utječe na manje zanimanje za ovu tradicionalnu poljoprivrednu granu.

Stoga sve manje maslinara radi zbog komercijalnih razloga, a sve ih više ulje proizvodi za osobne potrebe kako bi ljudi namirili potrebe svojih, obitelji, rodbine i prijatelja. Malo je izgleda da se sadašnje stanje popravi jer na ovom je otoku prema zadnjem popisu stanovništva čak 3 tisuće i 200 stanovnika manje nego prije 31 godinu što je zabrinjavajuće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.