Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Pametni Grad": Dubrovnik unaprjeđuje geoinformacijski sustav

17.03.2021.

17:20

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Dubrovnik ostvario je pravo na dodjelu sredstava pomoći za sufinanciranje projekta nadogradnje i proširenja postojećeg rješenja e-nekretnine, e-dozvole i e-javne površine te održavanje tih sustava.

Riječ je o iznosu od 197.150 kuna što čini 40 posto Fondu opravdanih troškova.

Ovim projektom nadogradit će se pojedini moduli geoinformacijskog sustava Grada Dubrovnika te, uz već dostupne podatke, javnosti postupno omogućiti i pristup ostalim podacima, poput preglednika nekretnina u vlasništvu Grada.

Geoinformacijski sustav Grada Dubrovnika je centraliziran sustav, sastavljen od različitih povezanih modula te se konstantno ulaže u stvaranje okoline koja omogućuje povezivanje poslovnih procesa, svih gradskih službi i pripadajućih javnih poduzeća u jedinstvenu cjelinu, kako bi podaci tog sustava bili dostupni ne samo interno, već i za vanjske korisnike – građane.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je za građane već otvorio on line preglednike građevinskih dozvola i evidencije komunalne infrastrukture te omogućuje veću transparentnost prema javnosti, ubrzavanje investicijskih ciklusa Grada, transparentnost rada javnih službi i uštede u vremenu i troškovima.

Navedeni projekt, ukupne vrijednosti 492.875,00 kuna, prijavljen je u prosinca 2020. godine na Javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta ''pametnih gradova'' Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.