Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pametni sustav pravovremenog alarmiranja o onečišćenju mora na ušću Neretve

09.09.2020.

18:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na sastanku hrvatskog partnerstva projekta WATERCARE. Partneri su posjetili pilot područje na ušću rijeke Neretve, gdje će se instalirati specijalizirana oprema koja će mjeriti razinu onečišćenja mora za kupanje nakon obilnih kiša.

Potom će se na tu temu održati radni sastanak u Dubrovniku.

Na sastanku se razgovaralo o tehničkim aspektima postavljanja opreme, uzorkovanju mikrobioloških i fizičkih parametara, dužnostima i obvezama svakog partnera te uspostavljanju pametnog sustava pravovremenog alarmiranja o onečišćenju mora za kupanje na ušću rijeke Neretve, Cetine i Raše.

Cilj projekta WATERCARE je poboljšanje kakvoće mora za kupanje smanjenjem mikrobiološkog onečišćenja korištenjem inovativnih alata u gospodarenju i obradi fekalnih otpadnih voda. Također, cilj je razviti sustav predviđanja i alarmiranja u slučaju onečišćenja mora za kupanje koji bi pomogao u odlučivanju o korištenju mora za kupanje.

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.