Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Park šuma Hober - Projektom na projekt

21.07.2021.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Nekada je Park šuma Hober u Korčuli, još iz vremena sađenja krajem 19. stoljeća, bila omiljeni boravak brojnih Korčulana, šetača i posjetitelja koji bi uz prekrasne šetnice u hladu bogatog raslinja pronalazili i klupe za odmor, djeca igru i osvježenje pitkom vodom kišnicom.

Zadnjih 50 godina ljudska nebriga i korozija su doveli do današnjeg stanja park-šume Hober koju karakterizira njegova zapuštenost i neuređenost kako šumske vegetacije, tako i vrtno-arhitektonskih sadržaja.

Formiranjem lokalne samouprave iz općine u Grad Korčulu, događala su se čišćenja šume i parka, da bi iako gradski, park-šuma Hober novim režimom prešla u upravljanje Javnom ustanovom za upravljanje prirodnom baštinom, uz Hrvatske šume.

Korčulani su češće izražavali nezadovoljstvo nebrigom ustanove, smatrali da se park-šuma Hober da na upravljanje Gradu, uz puno bolje upravljanje s tim prevažnim prostorom. Uz rub Hobera se nedavno uredila cesta i nogostup šetališta Tina Ujevića. Projekt, ipak nije naišao na zadovoljstvo građana. Nova gradska vlast i gradonačelnica nedavno su na sjednici Gradskog vijeća u aktualnom satu primili dodatno saznanje od vijećnika Silvana Kapora, koji upoznaje i naše čitatelje:

"2009. godine propisani su uvjeti od strane državnih institucija vezani za uređenje zaštićenog objekta "Park šuma “Hober", idejni projekt sa projektantskim troškovnikom. Između ostalog, rubni djelovi šume mogu se uređivati, naravno ako je potrebno, ali isključivo autohtonim sortama koje obitavaju u Parku prirode Hober. Ne treba naglašavati da se sve trebalo raditi u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode", upozorava Kapor.

Tim Zakonom propisana je između ostalog i rasvjeta. Jako bitno kod rasvjete je podatak koliko kelvina proizvodi sadašnja rasvjeta.

"Za sadnju biljaka uz rub šume također se trebalo rukovoditi propisima i strukom što se u sadašnjem slučaju očigledno nije poštovalo, netko je radio na " svoju ruku". Danas ako šetate kroz šetnicu Tina Ujevića možete primjetiti zasađene ukrasne trešnje koje su se isušile i usahnule", nabraja vijećnik Silvano Kapor, potkrijepio je razgovorom sa stručnom osobom, dipl. ing. šumarstva Milanom Vojinovićem, koji naglašava da tamo nije bilo potrebe zasađivanjem, pogotovo ne onih biljaka koje nisu autohtone i nikako ne pripadaju Parku šumi Hober.

Intervencijom vatrogasaca i gradonačelnice neka stabla će se i oporaviti, ali činjenice ostaju: Netko je radio na svoju ruku, ne uvažavajući Zakone i pravila struke te isti nije upravljao manirom dobrog gospodara.

Pitao je i gradonačelnicu Niku Silić Maroević, što se planira u dogledno vrijeme da se ispravi ova situacija, ako znamo da je ova priča koštala preko 400 tisuća kuna, koje su po njemu bespotrebno utrošene. Uz to, je Grad Korčula sufinancirao projekt uređenja šetališta Tina Ujevića s 1.483.473,57 kuna.

Gradonačelnica ima struku dipl. ing. agronomije,pa joj je poznat problem i kritikama je pratila uređenja šetnice Tina Ujevića, gdje uz nagla suženja širine puta prometuju vozila u oba smjera. Boji se da će se u skoroj budućnosti tražiti nova ulaganja na ispravljanju preskupog završenog i većim dijelom nefunkcionalnog projekta što će na financijsko opterećenje biti upitno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.