Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pelješki vinari u utrci s vremenom, zaposlili i Nepalce i Filipince

28.09.2022.

07:08

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Orebić

Orebić

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Pelješki vinogradari i vinari utrkuju se s vremenom nastojeći što prije zbog nepovoljnih vremenskih prilika obrati grožđe u vinogradima diljem poluotoka. Za taj su posao u nedostatku domaće radne snage zaposlili sezonce, ove jeseni Nepalce i Filipnce, od kojih su neki i stalno zaposleni.

 Brojni sezonci dolaze iz doline Neretve za dnevnicu od 400 kuna i plaćene putne troškove.

Zahvaljujući i njima prije kiše obrano je najprije bijelo, a zatim i grožđe sorte plavac mali kojom je zasađeno više od 80 posto svih peljeških vinograda. Najprije na padinama Dingača i Postupa i na istaknutijim položajima u vinogradima u Žuljani, Ponikvama, Prapratnom i Mili u stonskom vinogorju.

Dok je ovogodišnji urod u vinogradima na Dingaču i Postupu bio u granicama prosjeka, na istočnom dijelu Pelješca ponegdje je i dvostruko veći od lanjskoga, a mnogi se tamošnji vinogradari, osobito na položaju Mili mogu pohvaliti izvrsnom kakvoćom ubranog grožđa i postotkom šećera kakav kažu nije zabilježen već godinama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.