Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pet novozaraženih u županiji, ukupno 39

31.03.2020.

11:21

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Pet je novih slučajeva koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je tako sada novi broj 39, objavio je u ponedjeljak u 11 sati na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je četvero iz jedne obitelji iz Trpnja, koji su bili u samoizolaciji, ako kontakti kontakata iz Zračne luke, a za petog se još ne zna kontakt. Zbrojio je kako je pola zaraženih vezano za žarište u Zračnoj luci - 16. Prosječna dob je 52 godine, najmlađa osoba ima 15, a najstarija 77 godina.

"Jedna od jučerašnjih moguće da se zarazila u Njemačkoj, odakle se vratila početkom ožujka", rekao je Lakić.

Ukupno su dosad obrađena 252 kontakta. Na području doline Neretve nema zaraženih koronavirusom. Napomenuo je kako je gripa u silaznoj putanji, jer su se između ostalog škole kao žarišta zatvorila.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je deset pozitivnih u bolnici, a nijedan nije na respiratoru. Također, stabilno je stanje i među zdravstvenim djelatnicima.

"Troje prevezeneih u Split i dalje su u ozbiljnoj situaciji", dodao je Bekić. Podsjetio je kako svi onkološki pacijenti s terapijom imaju poseban ulaz u bolnici i točan protokol.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je kako je stanje, po stručnjacima, i dalje stabilno i zadovoljavajuće.

"Brojke pokazuju da je i dalje stanje osjetljivo i ozbiljno. Dobro je da zaraza nije ušla među zdravstveno osoblje, niti među stariju populaciju, koja je najranjivija", istaknuo je Dobroslavić te zahvalio nacionalnom stožeru i Vladi RH na novim izvorima nabave.

"Imali smo bojazan, ali sad je situacija puno mirnija. Vjerujemo da će tako i ostati", dodao je župan.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije poslano za Zagreb 258 uzoraka, a 39 su pozitivna, pri čemu se još čeka 4 rezultata. U karanteni su i dalje 2 osobe, a u protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

"Dio opreme je već stigao i podijeljen je, Oprema koja je donacija iz Kine i UNICEF-a je na putu za Dubrovnik i tijekom srijede ćemo raspodijeliti svim ustanovama, sukladno nacionalnom stožeru. I mi smo naručili dodatnu opremu, a isporuka bi trebala biti kroz 5-6 dana", istaknuo je Cebalo.

Osvrčući se na apel stanovnika Elefita, ponovio je kako županijski stožer nema ovlast odlučivati o zabrani građevinskih radova, a nacionalni stožer nije donio odluku o njihovoj zabrani, ali jest o ograničenju pomorskog prometa za sve koji nemaju prebivalište na otocima.

"Problem na Elafitima je granično i pitali smo nacionalni stožer što dalje raditi. Oni su se očitovali da građevinski radovi nisu zabranjeni, a da svaki poslodavac može organizirati prijevoz radnika. Grad Dubrovnik uputio je još jedan upit, a postupit ćemo sukladno uputama nacionalnog stožera", rekao je Cebalo.

Napomenuo je kako se od 1. travnja zatvaraju tri sezonska granična prijelaza Korčula, Vela Luka i Cavtat, a da svi OPG-ovci svoj status rješavaju preko Ministarstva poljoprivrede.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je 13 osoba 14 puta kršilo mjeru samoizolacije, a iznos kazni poznat je u državnom inspektoratu. Rekao je kako policija uredno provodi mjere, ponajviše kontrolu mjere vezane za boravište.

"Tek jutros se na jednom od punktova pojavila gužva i rasporedit ćemo policijske službenike u većem broju", istaknuo je Pavličević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.