Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Petnaest novozaraženih u županiji, jedan i u dubrovačkom Domu za starije

11.04.2020.

13:14

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Petnaest novozaraženih je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je ukupan broj 85, a najvećim dijelom zaraženi su iz doma u Pločama, a jedan iz doma u Dubrovniku, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je da su dvije osobe obiteljski kontakti obitelji iz Ploča, jedan je korisnik Doma u Dubrovnik, te 12 u Domu u Pločama, točnije 11 korisnika i vlasnica, a čeka se rezultat za jednog korisnika i četiri djelatnika.

Zaraženi iz Doma u Dubrovniku smješten je u bolnici i nepokretan, a korisnik koji je bio s njim u sobi je dobrog općeg stanja. Jedna korisnica imala je temperaturu i prevezena je u bolnicu.

Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim (16-17 djelatnika te osoba u istoj sobi) testirani su i u samoizolaciji. Svi djelatnici nemaju simptoma, kao i 88 korisnika. Pretpostavlja se da je u dubrovački Dom virus unio ili djelatnik doma, liječnik ili netko treći.

Jučer je u Domu u Pločama obavljeno 18 testiranja. 13 je pozitivnih, a za 5 se čeka rezulate. Svi su korisnici noćas prevezeni u dubrovačku bolnicu i studentski dom. Jedna je pozitivna osoba i u Domu za starije Dubrovnik.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 31 pozitivnih - 16 na Odjelu za infektologiju, 3 na odjelu za intenzivno liječenje, 12 u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma.

Nabavlja se aparat za testiranje između ostalog i koronavirusa s 500 testova, vrijednog oko 650 tisuća kuna bez PDV-a, a što će financirati Zaklada Blaga djela. Mogao bi se početi koristiti do kraja svibnja.

Na analizu je dosad ukupno poslano 702 uzorka, a čeka se još 48 rezultata.

U samoizolaciji je 5 liječnika i 10 medicinskih sestara kao i 1 nezdravstveni djelatnik. Od ranije su pozitivni jedan liječnik i medicinska sestra.U ovom trenutku 382 osobe su u samoizolaciji, a ostali smo na 18 kršenja.

Policija pojačano kontrolira i zaražene i sve u samoizolaciji tijekom uskrsnih blagdana. Zabilježen je i prvi slučaj krivotvorenja propusnice starijeg tipa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.