Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Planinari i speleolozi očistili Gizmotovu špilju

07.10.2020.

13:57

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Konavle

Općina Konavle

Foto: - / -

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica su u subotu čistili Gizmotovu špilju u selu Popovići, točnije na predjelu zaseoka Rudine. Speleološki objekt se pruža ispod trase bivše željezničke pruge čija dužina iznosi 115, te dubina 43 metra.

Ulazni dio objekta i prva vertikala u objektu su uvelike bili zagađeni otpadom vrste: plastični kućanski predmeti, posuđe, staklene boce, higijenske potrepštine, bijela tehnika, tkanina, strvine, piroteknika i slično.

Planinari i speleolozi su neumorno izvlačili otpad iz špilje koristeći zahtjevne metode uz pomoć speleoloških sprava i konopa. Izvađeno je ukupno 7 kubičnih metara otpada koji se godinama potpuno nelegalno deponirao u špilji. Članovi društva i volonteri ovim putem apeliraju na prestanak zagađenja konavoskog podzemlja, posebice pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima koji mogu biti pogubni pri u daljnim speleološkim istraživanjima.

Čišćenja špilje se provelo kroz „Javni poziv za donacije udrugama u području prikupljanja otpada iz krškog podzemlja“, a kojeg provodi Zagrebački speleološki savez kroz projekt Čisto podzemlje. Projekt financira trgovački lanac Lidl Hrvatska pod zajedničkim sloganom ”Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti”.

Trenutačno je u Hrvatskoj evidentirano 778 onečišćenih i 53 očišćena objekta, a podaci se još prikupljaju. HPD Sniježnica je prijavilo onečišćene objekte s područja Pelješca i Konavala. Projekt ”Čisto podzemlje” je 2016. godine dobio nagradu tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike te su podaci ušli u Nacionalni plan gospodarenja otpadom.

HPD Sniježnica se zahvaljuje svim sudionicima u čišćenju, Općini Konavle na izvrsnoj suradnji, Čistoći i zelenilu Konavala na košenju pristupnog puta, dopremi kontejnera i saniranju izvađenog otpada, te stanici Hrvatske gorske službe spašavanja Dubrovnik na ustupljenoj opremi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.