Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Planiranje i upravljanje podvodnim muzejima i ronilačkim parkovima

21.12.2016.

15:18

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Regionalna razvojna agencija DUNEA i službeno je počela s provedbom novog projekta sudjelovanjem na prvom partnerskom sastanku projekta BLUEMED, financiranog kroz program Interreg Mediteran. Dvodnevni sastanak održan je gradu Larissa, Grčka, sjedištu vodećeg partnera projekta.

Projekt BLUEMED, punog naziva 'Planiranje, ispitivanje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja', s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana provodit će se tri godine. Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane osim DUNEA-e sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otpada 275.900 eura. Očekivani rezultati su izrada multi-disciplinarnih planova za razvoj podvodnih muzeja, ronilačkih parkova i centara za promicanje znanja na četiri pilot područja; promocija inovativnih rješenja u ronilačkoj industriji i poboljšanje ronilačkog iskustva kroz napredne usluge i tehnologije; privlačenje većeg broja zainteresiranih za ronilački turizam; predstavljanje podmorskog kulturnog blaga široj publici preko 3D vizualizacije muzejskih postava u centrima za promicanje znanja; te stvaranje Mediteranske mreže podmorskih prirodnih i kulturnih ruta - web platforme za zajedničku turističku promociju i povezivanje Mediteranskih podvodnih nalazišta. Pilot područje za provedbu aktivnosti na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije je jedno od podmorskih arheoloških nalazišta ispred Cavtata.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.