Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Plaža Pržina u Lumbardi ostala bez pržine

18.06.2020.

14:26

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Kao i u mnogim turističkim mjestima, koronavirus je u mnogome zaustavio pripremne radnje, javne priredbe i dolazak turista u predsezoni. "Općina Lumbarda je iskoristila teške dane u kojima s TZ Lumbarde skupa s mještanima učinila puno da bi i spremnost turista bila lakša".

Kaže to Ante Šestanović, direktor TZ Općine Lumbarda, u kojoj ovogodišnja službena turistička sezona započinje kroz nekoliko dana, što je svojim dolaskom potvrdilo tridesetak stranih turista, manje grupe Njemaca, Slovenaca i Čeha.

Ured TZ je dobio drugačiji, komodniji i lijepši izgled, kao i pristup sa središnjeg trga za invalide. Uz kvalitetan privatni smještaj i sportsko-rekreacijsku ponudu, specifično obilježje turizmu u Lumbardi daje prirodni okoliš, koji je uređen prije desetak dana.

Nažalost, čuvena pješčana plaža "Pržina" je ostala bez pržine. Nalazi se na južnoj strani, smještena u sredini velikog zaljeva, okrenutog prema otoku Lastovu.

"To je učinio kurenat. U ciklusima je više puta more i jugo posebno uništavalo plažu", priča nam Šestanović.

Zbog toga je načelnik Općine Lumbarda Igor Kršinić poduzeo mjere na sanaciji javnog pomorskog dobra – Pržina u Lumbardi, što se odnosi na sanaciju uređenja odnosno nadohrana plaže Pržina, kojom se planira nasuti oko 1 500 metara kubnih pijeska, uz procjenjeni iznos troškova oko 270 tisuća kuna, a kako se planira bit će uređena do kraja ovogodišnjeg mjeseca lipnja.

TZ Lumbarde organizira u sezoni prigodne zabavne i kulturne priredbe. Tako će 26. lipnja biti Ribarska večer, zatim brojne folklorne večeri, dok će se tradicionalna trka tovara organizirati pred kraj sezone, što ovisi o broju turista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.