Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pločani svečanom akademijom Gradskog vijeća proslavili Dan grada

26.06.2021.

17:48

Autor: Radio Dubrovnik

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Foto: - / -

Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić nazočila je u Pločama Svečanoj akademiji održanoj povodom Dana Grada i blagdana Kraljice Neba i Zemlje, koja se slavi 30. svibnja no zbog epidemioloških uvjeta tada nije održana.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, posebna savjetnica ministra Tomislava Ćorića Anja Bagarić, gradonačelnici i načelnici s područja naše županije te brojni drugi uzvanici, kao i dobitnici nagrada Grada Ploča.

Predsjednica Skupštine Orlić kazala je kako su ovakve prigode prilika da se osvrnemo na ono što smo učinili dosada te podsjetila na neke od najznačajnijih projekata na području Ploča:

“Izgradili smo i otvorili Poduzetnički inkubator kako bismo pomogli mladim ljudima i poduzetnicima da pokrenu svoje poslove. Zahvaljujući projektu “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, financiranom EU sredstvima i vrijednom osam milijuna kuna, uređena je  stara škola u Baćini u kojoj  je edukacijski centar i prostor za planinare, u Rogotinu na brdu Trovro su postavljene jedinstvene u svijetu vjetroorgulje, u osnovnoj školi u Staševici s učenicima su osmišljeni vrtovi s autohtonim biljem, a na Baćinskim jezerima je uređena promatračnica koja omogućava proučavanje bioraznolikosti ovog područja. Kroz projekt “Neretva – dolina života” su uređene turističke staze, Županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA završili su projekt brendiranja i zaštite Neretvanske mandarine, a u planu je i Centar za agrume u Neretvi, vrijedan 15 milijuna kuna. Kroz projekt HERA – upravljanje održivim turizmom obnovljen je dio unutrašnjosti Doma kulture u Pločama, u koji je uloženo 2,5 milijuna kuna i služi kao Centar za selektivne oblike turizma u našoj županiji, a u nastavku projekta dodatno je uloženo 500 tisuća kuna, kako bi se u obnovljenom prostoru smjestila zavičajna zbirka grada Ploča.”, kazala je Orlić istaknuvši kako su ovo samo neki od primjera gdje je Županija aktivni sudionik života žitelja Ploča, a to će nastaviti biti i dalje.

Uz čestitke laureatima na nagradama, kao i gradonačelniku Mišu Krstičeviću i njegovim suradnicima povodom Dana Grada Ploča, predsjednica Skupštine Terezina Orlić poručila je kako su vrata Županije i nadalje, kao i dosada, otvorena za sve dobre projekte u Pločama na dobrobit svih žitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.