Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Počast fra Bernardinu Sokolu

27.09.2022.

19:29

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Bista fra Bernardina Sokola u Kaštel Sućurcu

Bista fra Bernardina Sokola u Kaštel Sućurcu

Foto: - / -

U more pred plažom Trstenica u Orebiću spušten je vijenac u spomen na fra Bernardina Sokola, hrvatskog mučenika i glazbenika, kojega su u večernjim satima 27. rujna 1944. Godine iz samostana na Badiji odveli i mučki ubili lokalni partizani, bacivši ga u more u Pelješkom kanalu.

Komemoraciju su i ove godine zajednički organizirali Hrvatsko glazbeno društvo "Fra Bernardin Sokol" i franjevačka provincija Svetoga Jeronima u Zadru, a u njoj su sudjelovali u ime rodnog Kaštel Sućurca potpredsjednik društva Milivoj Bratinčević i član društva profesor doktor Mihovil Biočić, fra Šime Romić iz franjevačkog samostana Velike Gospe u Orebiću i predstavnici Općine Orebić.

Zapaljene su i svijeće na pretpostavljenom mjestu njegova počivališta iznad plaže Trstenica i pred spomenikom fra Bernardinu na Badiji koji je podignut 2019. godine, a rad je umjetnice Emilije Karlavaris, supruge poznatog hrvatskog likovnog umjenika Velolučanina Izvora Oreba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.