Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Počela izgradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče

04.08.2021.

07:01

Autor: Radio Dubrovnik

Aglomeracija Ploče

Aglomeracija Ploče

Foto: - / -

Prvi građevinski radovi u okviru projekta izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče počeli su na ogranku 1 u luci Ploče, u okviru Faze 1. Sredinom rujna očekuje se i početak radova na ogranku 2 u fazi 1, odnosno u samom gradu Pločama u južnom dijelu.

Faza 1 radova odnosi se na podsliv crpnih stanica Luka, Prišnica 1 i Prišnica 2, a obuhvaća dio planiranog sustava odvodnje grada Ploča. Njime će se vršiti prikupljanje i dispozicija otpadnih voda dijela grada Ploča u njegovom južnom dijelu.

Projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče podrazumijeva izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda razdjelnog tipa u naseljima Pločama, Baćini, Peračkom Blatu, Rogotinu i Šarić Struzi, a svrha mu je ponajprije povećanje priključenosti stanovništva na javni sustav odvodnje i pročišćavanja. Time će se postići smanjenje onečišćenja vodotoka i podzemlja te poboljšanje kvalitete vodotoka nizvodnih korisnika, kao i očuvanje općih zdravstvenih uvjeta stanovništva te postizanje i održavanje dobrog stanja voda. Osim toga, projektom se smanjuje emisija CO2 i doprinosi očuvanju ekosustava i biološke raznolikosti. Modernizacija i poboljšanje cjelokupnog sustava vodno-komunalne infrastrukture unaprijedit će život građana Ploča i osigurati infrastrukturu kakvu moderan i napredan grad zaslužuje.

Projekt izgradnje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Ploče financira se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a ukupna mu je vrijednost 199.275.528,58 kuna bez PDV-a, od čega odobrena sredstva Europske unije iznose 137.594.215,63 kuna. Ostatak iznosa financiraju Izvor Ploče d.o.o., Grad Ploče, Hrvatske vode te Republika Hrvatska. Razdoblje je provedbe od 2017. do 2022. godine.

Korisnik je projekta poduzeće Izvor Ploče d.o.o., društvo s ograničenom odgovornošću za javnu vodoopskrbu i odvodnju koje je usmjereno na djelatnosti javne vodoopskrbe, javne odvodnje i izvođenja priključaka. Za izgradnju mreže sustava odvodnje zaduženo je poduzeće Kamgrad d.o.o., dok izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) i podmorskog ispusta vrši zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Pomgrad Inženjering d.o.o. i Miab d.o.o.

Usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova vrši zajednica ponuditelja koju čine poduzeća IDT d.o.o., Prongrad Biro d.o.o. i Aniva Inženjering d.o.o., a za upravljanje projektom zadužena je zajednica ponuditelja koju čine poduzeća Ekonerg d.o.o, BIM Projekt d.o.o. i Subnecto d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.