Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Podignuta optužnica protiv Stipe Gabrića Jamba

18.06.2015.

19:00

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podignuta je optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Metkovića Stipe Gabrića Jambe, objavljeno je na stranicama USKOK-a. Jambo je optužen zbog sumnje da je s dvojicom suradnika - pročelnikom za gospodarstvo Miloradom Dodigom i pročelnikom za financije Petrom Čarapinom, grad oštetio kupnjom sadnica maslina koje je dijelio na svojim predizbornim skupovima i neosnovanim plaćanjem hodočašća HSS-ovaca u Mariju Bistricu.

Tužiteljstvo sumnja da je Jambo tijekom studenoga 2007. od Dodiga zatražio da na teret gradskog proračuna nabavi veći broj sadnica maslina koje su se dijelile tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je Jambo bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici. Dodig je potom više puta nabavio sadnice maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, a sve je u konačnici platio grad Metković, čime je proračun oštećen za više od 170.000 kuna.
Jambu i Čarapinu sumnjiče da su od rujna 2009. do studenoga 2012. na štetu gradskog proračuna osigurali novac za putovanja članova HSS-a na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo osnove da te troškove plaća grad. Bivši gradonačelnik naručivao je i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od Čarapine je tražio da račune supotpiše i provede njihovo plaćanje iz gradskog proračuna, čime je Metković navodno oštećen za najmanje 225.000 kuna.
Uskok Gabrića tereti i da je tijekom veljače i ožujka 2009. u namjeri da tvrtki, iz čije je vlasničke strukture izašao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, i u kojem je njegova supruga bila odgovorna osoba, osigura novac za podmirenje dospjelih obveza, od Dodiga koji je rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije zatražio da Udruga od njegove tvrtke kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti grad Metković.
Iako je znao da se radi o tvrtki povezanoj s gradonačelnikom, odnosno s članovima njegove obitelji, Dodig je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u iznosu od preko 271.000 kuna, koje su plaćene iz gradskog proračuna.

"Da sam podijelio 100.000 sadnica marihuane Uskok bi mi dodijelio nagradu"

Stipo Gabrić Jambo je, komentirajući novu Uskokovu optužnicu, odbacio krivnju, ustvrdivši kako bi od Uskoka vjerojatno dobio nagradu za životno djelo da je umjesto 100.000 sadnica maslina podijelio 100.000 sadnica marihuane. 'Ja nikakvu korist nisam donio HSS-u ni oštetio gradski proračun Metkovića', rekao je Gabrić i dodao kako bi vjerojatno svi bili sretni da je posadio 300.000 sadnica marihuane da svi mogu pušiti. Bivši metkovski gradonačelnik odbija bilo kakvu krivnju u ovom slučaju te ističe kako je iječ o progonu kao i u slučaju 'Suša' u kojem Uskok istražuje navodno netransparentno dijeljenje odštete za elementarnu nepogodu u Metkoviću. Naglasio je da je legalist i vjeruje u pravnu državu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.