Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Podrška inicijativi za osnivanje Europskog centra za protupožarno zrakoplovstvo

21.03.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Gašenje požara - ilustracija

Gašenje požara - ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Terezina Orlić održali su radni sastanak s predsjednikom Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Matom Šimundićem i pomoćnikom pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Željkom Primorcem na temu zajedničke inicijative za osnivanje Europskog centra za protupožarno zrakoplovstvo na području Dalmacije.

Inicijativu za osnivanjem ovakvog centra pokrenuli su upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a očekuju podršku Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

‘Republika Hrvatska može se pohvaliti iznimno organiziranom protupožarnom zrakoplovnom jedinicom koja je među najučinkovitijima na Mediteranu. Upravo zato smatramo da naša obala zaslužuje imati takav jedan centar’, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, naglasivši kako bi to bila prvo sjedište jedne europske institucije u Republici Hrvatskoj.

Župan Dobroslavić i predsjednica Orlić iskazali su podršku ovoj inicijativi te je dogovoreno kako će ona biti predstavljena i u Zadarskoj te u Šibensko-kninskoj županiji, a nakon usuglašavanja i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.