Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pokrenuta aplikacija za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri

10.10.2018.

15:21

Autor: Radio Dubrovnik

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Grad Dubrovnik, razvojna agencija DURA i Enum Software u okviru mjera predviđenih projektom „Poštujmo Grad" razvili su i pokrenuli aplikaciju koja je nadogradnja postojećeg sustava Dubrovnik Visitor s namjenom predviđanja broja posjetitelja u povijesnoj jezgri.

Aplikacija će pružati točnu i pravovremenu informaciju o intenzitetu gužvi građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti. Aplikacija je koristan alat u upravljanju turističkim prometom jer za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze. Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva grada prijatelja Venecije koji koristi sličan sustav. Podsjetimo, Dubrovnik Visitors je sustav koji zahvaljujući kamerama/brojačima raspoređenim na ulaze u povijesnu jezgru u svakom trenutku omogućuje uvid u stvarni broj posjetitelja, a na temelju prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.