Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pokrenuta javna nabava za projektiranje i gradnju pročistača Petka

10.06.2022.

08:06

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Pročistač Petka

Pročistač Petka

Foto: Grad Dubrovnik / -

Postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka, na lokaciji postojećeg postrojenja, kao i postrojenja za solarno sušenje mulja na Osojniku, a koji su dijelovi Aglomeracije Dubrovnik, poslan je na objavu u elektronički oglasnik i službeni list europske unije TED 25. svibnja, a objavljen je 31. svibnja.

Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja.

U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara.

Najveća korist izgradnje novog UPOV-a Petka za građane jest da će u more nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda.

"Nakon potpisanog ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, refinanciranja izgradnje pročistača za pitku vodu u Komolcu te odabirom izvođača za izgradnju niza kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda na području grada Dubrovnika došli smo i do krune projekta, a to je izgradnja uređaja za obradu otpadnih voda UPOV Petka. Izgradnjom suvremenog postrojenja u povijest će otići postojeći zastarjeli uređaj kojeg djelatnici Vodovoda iznimnim naporima održavaju funkcionalnim, a realizacijom svih segmenata Aglomeracije naš Grad će konačno imati standard kakav smo odavno zaslužili. Čast mi je što će se sve navedeno realizirati upravo predvođeno ovom gradskom upravom i upravom Vodovoda Dubrovnik", rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Rok za dostavu ponuda je do 18. kolovoza, što je dulji rok od zakonskog minimuma, a određen je s obzirom na vrijednost i složenost projekta. Trajanje samog procesa nabave ovisit će o zahtjevima za dodatnim pojašnjenjima, prijedlozima za izmjenu i u konačnici eventualnim žalbama samih zainteresiranih ponuditelja.

Želja Vodovoda Dubrovnik je završiti postupak odabira najpovoljnijeg ponuditelja do jeseni, kako bi se do kraja godine ishodila građevinska dozvola te započeli s radovima početkom 2023. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.