Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Pokretanje Slow Food Središnja Europa na ”Cheeseu 2017”

12.09.2017.

10:56

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija Cheese 2017 u Italiji bit će mjesto susreta 11 partnera iz pet zemalja članica Europske unije- Italije, Hrvatske, Republike Češke, Mađarske i Poljske, koji će pokrenuti projekt Slow Food Središnja Europa, financiran sredstvima Europske unije kroz program Interreg Central Europe.

Novi je to projekt promocije nematerijalne baštine. 

Cheese 2017 omogućit će partnerima projekta razmjenu vizija rastuće važnosti gastronomije kao izraza kulture. Gastronomija se ona naširoko koristi za promociju turizma, ali je vrlo rijetko shvaćena kao pokretač ekološke održivosti i društvene integracije. Cilj projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana unaprijediti je sposobnosti lokalnih aktera u vrednovanju nematerijalnog nasljeđa hrane i to u perspektivi koja kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost

Gradovi su savršeni laboratoriji u kojima se ovakva promjena može uspješno ostvariti: dovoljno mali da snažno utječu na poduzetničku i društvenu scenu, ali također i dovoljno veliki da odigraju ulogu mjesta plasmana proizvoda na međunarodna tržišta. Slow Food Središnja Europa oprobat će nova rješenja promocije gastro nasljeđa u urbanim prostorima pet gradova - Venecije (Italija), Dubrovnika (Hrvatska), Krakowa (Poljska), Brna (Republika Češka) i Kecskeméta (Mađarska) - utemeljna na potrebama lokalnih zajednica.  

Piero Sardo, predsjednik Slow Food Fondacije za bioraznolikost, ističe: “Svaka zemlja ima svoj kulturni identitet, a nasljeđe hrane njegov je važan dio. Ovo nasljeđe čine proizvodi, tradicije i znanja koji su rezultat tisućljetnog prisustva ljudi na određenom području, ali i razmjene koju su lokalne zajednice uspostavile s drugim narodima. Ta nas raznolikost razlikuje i obogaćuje na svim geografskim širinama. U slučaju Središnje Europe pravi protagonisti projekta kulturna su raznolikost i zajednički temelji. Glavni cilj projekta potraga je za gastronomskim proizvodima, tradicijama i tradicijskim znanjima ovih zemalja koji su nužni za očuvanje tih proizvoda, uz istovremeno spašavanje i osnaživanje argrobioraznolikosti.”  

Član uprave Europa Nostra-e, pridruženog partnera Slow Food Središnja Europa, također će nazočiti pokretanju projekta. Europa Nostra pan-Europska je federacija organizacija koja se bave baštinom, i glas civilnog sektora posvećenog očuvanju i promociji europskog kulturnog i prirodnog nasljeđa. Federacija pokriva 40 zemalja u Europi i predstavlja 250 nevladinih organizacija, 150 javnih ustanova i privatnih kompanija te 1200 pojedinaca.

 

Partneri projekta Slow Food Središnja Europa su:

 • Slow Food

 • Grad Venecija (Italija)

 • Sveučilište gastronomskih znanosti (Italija)

 • Gradska razvojna agencija - DURA (Hrvatska)

 • Udruga Kinookus (Hrvatska)

 • Turistička zajednica Južne Moravije - CCRJM (Republika Češka)

 • Slow Food Brno (Republika Češka)

 • Grad Krakow (Poljska)

 • Slow Food Poljska (Poljska)

 • Grad Kecskemét (Mađarska)

 • Slow Food Kiskunság (Mađarska).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.