Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Policija educirala mlade skaute Dubrovačke biskupije

23.05.2022.

18:22

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Policija educirala mlade skaute Dubrovačke biskupije

Policija educirala mlade skaute Dubrovačke biskupije

Foto: PU dubrovačko-neretvanska / -

Na poziv Dubrovačke biskupije, policija je u subotu u Biskupskoj palači u Dubrovniku održala predavanje skautima Dubrovačke biskupije.

Predavanju je prisustvovalo oko 40 mladih skauta kojima se pojasnilo da se nasilje može manifestirati na različite načine. Neprepoznatljivije je fizičko nasilje međutim, vrlo je često i ono verbalno, emocionalno i socijalno, a u posljednje vrijeme i nasilje putem modernih tehnologija, poznatije kao cyberbullying.

Upravno Internet, odnosno razne društvene mreže koje su popularne među mladima, često postaju sredstvo emocionalnog i socijalnog zlostavljanja. Putem društvenih mreža lako i brzo se mogu širiti uvredljive poruke, neželjene fotografije, a nerijetko se osnivaju i grupe kojima je cilj nečije omalovažavanje i vrijeđanje. Ovakav oblik nasilja na žrtve ostavlja trajne posljedice.

Naglašeno je da je cyberbullying oblik nasilja putem kojeg se nekoga zlostavlja 24 sata, a pod ovim oblikom nasilja se podrazumijeva svaka poruka zbog koje se osoba osjeća neugodno. Može biti tekstualna, video poruka ili fotografija, kojoj je cilj uvrijediti, zaprijetiti, odnosno nanijeti bilo kakvu štetu.

Djeci je pojašnjeno na koji se način mogu samozaštiti na internetu i društvenim mrežama. Upoznati su s najčešćim „zamkama" društvenih mreža, mogućnostima preuzimanja profila od strane druge zlonamjerne osobe, te načinima besplatne zaštite svojih profila na društvenim mrežama.

U zadnjem dijelu predavanja djeca su upoznata o tome kako sigurno sudjelovati u prometu kao pješak ili putnik u vozilu, a posebna pozornost je posvećena sve češćem korištenju električnih romobila u prometu kao pomoćnog pješačkog sredstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.