Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Policija upozorava: Ne nasjedajte na lažne poruke preko društvenih mreža!

15.07.2020.

10:09

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U ožujku u Postaju granične policije Gruda pristupio je 64-godišnjak i prijavio prijevaru putem društvene mreže na način da mu se putem aplikacije za dopisivanje obratila njemu poznata osoba i od njega tražila uplatu 1.900 kuna za kupnju medicinskog aparata koji mu je nužan za liječenje.

Objasnivši da se nalazi u inozemstvu, osumnjičeni je uplatu zatražio putem 'paysafecard' bonova koje je oštećeni kupio i fotografije kodova bonova povratno dostavio osobi koja mu se obratila, nakon čega je osumnjičeni obrisao profil te ga oštećeni više nije mogao kontaktirati zbog čega je shvatio da je prevaren i da se radilo o lažnom profilu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je počinitelj navedenog kaznenog djela prijevare 24-godišnjak s područja Brodsko-posavske županije koji je kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

"Ovim putem želimo upoziriti građane da se na društvenim mrežama vrlo lako mogu izraditi lažni profili preuzimanjem osobnih podataka stvarnih osoba. Tako se potencijalna žrtva dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela kojem je cilj na ovakav način ostvariti neki vid materijalne koristi. Pozivamo građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji i da ne nasjedaju na ovakve i slične prijevare putem društvenih mreža", upozoravaju iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.