Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Poljoprivredna zadruga Putniković počela sa berbom i preradom grožđa

04.09.2018.

15:03

Autor: Joško Jelavić

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

U stonskoj općini, naselju Putnikovići i istoimenoj poljoprivrednoj zadruzi Putnikovići, počela je berba i prerada grožđa te se planira ove godine proizvesti oko 800 tisuća litara vina u vlastitoj vinariji.

Za razliku od prošle godine u kojoj je zbog proljetnog mraza grožđa bilo i do 30 posto manje ovogodišnji je urod vrlo dobar, grožđe zdravo i izvrsne kakvoće. Berba je počela u zadružnom vinogradu na lokalitetu Vino pokraj Stona i to branjem probranog grožđa domaće sorte maraštine s najvećim postotkom sladora, a na drugim vinogradskim područjima nastavit će se u zavisnosti od vremenskih prilika potkraj ovoga i početkom idućeg tjedna. Uskoro počinje i berba plavca maloga kojim je zasađeno 80 posto vinograda u vlasništvu zadrugara. Od toga grožđa s najboljih položaja u zadružnoj vinariji uz već na tržištu afirmirana crvena vina Libertas i Liricu planiraju proizvesti novo vrhunsko vino namijenjeno za izvoz. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.