Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Položaj žene u suvremenom hrvatskom društvu

08.03.2016.

10:35

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik sinoć je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad održana tribina pod nazivom „Položaj žene u suvremenom hrvatskom društvu“.

Iz udruge Feniks govorile su predsjednica Đurđica Masle Bender i magistra socijalnog rada Marijana Ercegović, koje su istaknule kako je nasilje nad ženama u porastu te kako se čak „82 posto nasilja odvija upravo nad ženama“. Predsjednica Udruge Lukjernica Jadranka Vlatko govorila je o problemima s kojima se susreću psihički pacijenti i njihove obitelji. Također je naglasila potrebu za formiranjem pokretnog tima i osiguranjem besplatne pravne pomoći bolesnima. Predsjednica GO ZŽ HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik Nikica Anić izrazila je zadovoljstvo što se na tribini okupilo dosta muškaraca, jer kako je naglasila, „problemi žena su problemi cijelog društva i bez angažmana muškaraca nije ih moguće riješiti“. Odvjetnica Marina Radoš Kristić dodala je kako „stupanj ravnopravnosti među spolovima raste usporedo sa rastom razine obrazovanja“. Istaknula je kako je u odvjetničkoj komori zastupljeno 42 posto žena, a pripravnica preko 60 posto. Saborska zastupnica i predsjednica Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Sanja Putica govorila je o podzastupljenosti žena na listama te je istaknula kako bi „žene morale tražiti 50 posto zastupljenosti na listama“.Obećala je i da će se angažirati po tom pitanju. Ovom prigodom zastupnica u Euroskom parlamentu Dubravka Šuica poslala je pismo potpore dubrovačkim ženama.

Tijekom tribine Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Dubrovnik prikupljala su se i novčana sredstva za troškove liječenja u inozemstvu naše sugrađanke osamnaestogodišnje Karle Sentić koja je oboljela od rijetkog tipa zloćudnog tumora. (Predsjednica GO ZŽ "Katarina Zrinski" Dubrovnik, Nikica Anić) 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.