Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

13:50 / 03.09.2015.

Autor: Adriana Tomašić

Pomorski prijelaz Prevlaka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Luka Korda zatražili su od Vlade Republike Hrvatske i nadležnih tijela uspostavu stalnog pomorskog prijelaza na poluotoku Prevlaka.

Naime, trenutno je prvi pomorski granični prijelaz sa sezonskom policijskom i carinskom posadom tek u luci Cavtat udaljenoj gotovo 20 nautičkih milja unutar hrvatskog teritorijalnog mora odnosno danas već područja Europske unije, što je, smatraju Dobroslavić i Korda, apsolutno neprihvatljivo. Uspostavljanjem stalnog pomorskog prijelaza na poluotoku Prevlaci, uz izuzetan geostrateški značaj, stvorili bi se preduvjeti bržeg razvoja nautičkog turizma na južnom Jadranu kao strateške i rastuće grane turizma danas. Uspostava pomorskog graničnog prijelaza na Prevlaci osobito je važna za kvalitetnu primjenu Schengenskog sustava nadzora granica europske unije, koji će prema postojećem modelu teško odgovoriti izazovima i kriterijima koji nalaze pred nama, navodi se u priopćenju Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.