Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Posljednjem lapadskom ribaru gosparu Božu Dolini papinsko odličje "Pro Ecclesia et Pontifice"

11.12.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

Crkva sv. Mihajla u dubrovačkom naselju Lapad

Crkva sv. Mihajla u dubrovačkom naselju Lapad

Foto: Župa sv. Mihajla / -

Papinsko odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) bit će uručeno u nedjelju 12. prosinca na župnom misnom slavlju u 10 sati u župi sv. Mihajla u Lapadu prepoznatljivom licu ove župne zajednice, posljednjem lapadskom ribaru gosparu Božu Dolini.

Božo Dolina već četiri desetljeća vrijedno i sa srcem brine o svemu onome što je potrebno za život župne zajednice osjećajući je kao svoj dom. Jednako mu je važno urediti vrt da okoliš crkve lijepo izgleda, okititi lovorom crkvu za Festu sv. Mihajla, pomoći župniku kad ga nešto zamoli, kao i uočiti što još treba napraviti da bi svima bilo bolje. Rado ga susreću svi vjernici, voli razgovarati i našaliti s njima, ali i darovati djeci bombončić dok skuplja milostinju. Član je i župnog pastoralnog vijeća. Njegovu ljubav prema Crkvi i Papi zajednica je zato željela nagraditi na poseban način i predložila ga je za papinsko odlikovanje.

Ovaj nasmijani umirovljenik još i danas baca mreže i lovi ribu, pa ga smatraju posljednjim lapadskim ribarom. Rođen je na sam blagdan sv. Mihajla, 29. rujna 1951. godine i nedavno je proslavio 70. rođendan. Sa suprugom Majom, također umirovljenicom, ima dva sina i dva unuka.

Odlikovanje „Pro Ecclesia et Pontifice“ (Za Crkvu i Papu) je najviše odlikovanje koje se dodjeljuje laicima i kleru za ustrajnost u službi i vjernost Crkvi. Odlikovanje je ustanovio papa Leon XIII. o pedesetoj obljetnici svog svećeničkog ređenja 17. srpnja 1888. godine. Današnji izgled medalje s likovima apostola sv. Petra i Pavla uveo je papa Pavao VI.

Među Hrvatima, nositeljima ovoga odlikovanja, su službenica Božja Marica Stanković te franjevci fra Bonaventura Duda i Marko Malović, skladatelj duhovne glazbe Ljubo Kuntarić, vojvođanski Hrvat prof. Bela Gabrić, književnik Milutin Mayer, pedagoginja Marija Jambrišak, mons. Vladimir Stanković i drugi. Njima će se od nedjelje pridružiti i ribar Božo Dolina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.