Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Postup slavi 55 godina nacionalne zaštite

25.04.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Ove godine navršava se 55. godišnjica nacionalne zaštite Postupa, drugog nakon Dingača koji ima i međunarodnu zaštitu vrhunskog vina od sorte Plavac mali u Hrvatskoj.

Tog važnog događaja, ne samo u vinarstvu Pelješca, redovito se potkraj travnja prisjete vnogradari i vinari na jugozapadnom dijelu Pelješca koji na padinama Postupa uzgajaju lozu sorte Plavac mali i od njenog grožđa proizvode istoimeno vrhunsko vino.

Postup je naziv ograničenog vinogradarskog položaja, površine oko 50 hektara gdje se u prosječnoj godini ubere oko 3700 kvintala grožđa i proizvede oko 2400 hektolitara vrhunskog vina.

Uzgojem Plavca malog na toj lokaciji sada se bavi 60 obitelji a u svojim podrumima i vinarijama vino Postup proizvodi, puni u boce i stavlja na tržište dvadesetak većih i manjih vinara vinskih tvrtki i obrta kao i poljoprivredne zagrude Postup u Donjoj Bandi i Dingač i vinarija u Potomju.

1967. godine uz Postup, nacionalnu zaštitu dobio je i korčulanski Pošip i hercegovačka Žilavka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.