Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Potpisan Ugovor o zaštiti i valorizaciji neretvanske prirodne baštine

16.11.2021.

10:36

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

U Mostaru je potpisan ugovor o provedbi projekta “Zaštita i valorizacija zaštićene prirodne baštine Neretve u svrhu održivog razvoja lokalnih zajednica u prekograničnom području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”.

Projekt je odobren za sufinanciranje u sklopu Programa poticanja prekogranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine za razvoj lokalne zajednice.

Cilj projekta je doprinijeti boljoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa zaštićenih područja u dolini rijeke Neretve i njihovoj turističkoj prepoznatljivosti/konkurentnosti uvođenjem novih turističkih sadržaja te promociji u svrhu održivog korištenja prirodne baštine i doprinosa jačanju konkurentnosti i gospodarskog oporavka prekograničnog područja Neretve.

Partneri na ovom projektu, uz Ured predsjednika Vlade HNŽ, kao vodećeg partnera, su i Javno poduzeće Park prirode Hutovo blato d.o.o. Čapljina te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Tijekom sastanka bilo je riječi o međusobnoj suradnji, osobito MED projektu COASTING PLUS, odnosno nastavku projekta COASTING kroz koji će se, uz ostalo, na poseban način osnažiti suradnja dviju susjednih i prijateljskih županija.

Projekt COASTING PLUS usmjeren je na poticanje koordinacije među ključnim dionicima u svrhu unaprjeđenja razvitka održivog i odgovornog obalnog turizma  i zaštite okoliša na mediteranskom području. Cilj Projekta, uz prenošenje COASTING metodologije na lokalnu razinu, je i razvitak Lokalnog akcijskog plana.

Regionalna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, u koordinaciji s vodećim partnerom – Savezom gradova i općina Andaluzije iz Španjolske (FAMP), iskoristit će iskustvo stečeno u završenom projektu COASTING kao i drugim EU projektima, te uključenim novim partnerima prenijeti metodologiju integralnog upravljanja obalom za održivi turizam.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg najavili su i daljnju suradnju kako kroz Jadransko-jonsku euroregiju tako i kroz zajedničko apliciranje na prekogranične i transnacionalne programe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.