Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Povećanje stručnih znanja zdravstvenih djelatnika u Domu zdravlja Korčula

03.03.2021.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U Domu zdravlja u Korčuli održano je završno predstavljanje Projekta "Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije” 2019-2021 godine.

Nazočile su mu patronažne sestre Doma zdravlja Korčula Kristina Duka, Ljerka Matijašević, Anamarija Padovan i dr. Paula Botica ispred Upravnog vijeća, te kao predstavnik osnivača DZ Korčula, gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris i ravnatelj DZ Korčula Sebastijan Fabris.

Projekt, čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije, DZ Vukovar i DZ Korčula, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 805.822,70 kn.

Kako je zaključeno postpartalna depresija javlja se kod otprilike 10% rodilja i teško opterećuje pacijenticu i njezinu obitelj. Liječenje izostaje u otprilike 80% slučajeva.

Temeljnim razlozima zbog kojih žene ne traže liječničku pomoć smatraju se slaba dostupnost usluga na području primarne zdravstvene zaštite, stigmatizacija koja prati društvene poremećaje i specifični životni uvjeti u obitelji s novorođenim djetetom.

Do sada je otprilike 50 patronažnih medicinskih sestara educirano od strane patronažnih sestara Doma zdravlja Korčula, dok sada patronažne sestre Kristina Duka, Ljerka Matijašević, Anamarija Padovan i Ivana Radović kao edukatorice putem interneta svoje stečeno znanje prenijeli svojim kolegicama na području Ličko – senjske, Zadarske, Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske, te Dubrovačko – neretvanske županije.

Domovi zdravlja na područjima navedenih županija pokazali su veliki interes za Projekt i prepoznali vrijednost Projekta.

Isto tako Webinaru je prisustvovalo više od 350 patronažnih sestara iz cijele Hrvatske. Tiskano je i podijeljeno tisuću letaka za patronažne sestre na cijelom području RH uz 15.tisuća letaka za rodilje na cijelom području Republike Hrvatske, te dodatnih tisuću letaka na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne rodilje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.