Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Povijesna jezgra Dubrovnika bez građana bi bila poput grada duhova"

31.05.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska" koja se ovih dana održava u Rijeci.

U sklopu okruglog stola "Gradska diplomacija u kulturi: uloga velikih događaja" raspravljalo se o međunarodnim kulturnim aktivnostima gradova te kako velika događanja koja imaju europsku i globalnu dimenziju utječu na razvoj gradova.

Gradonačelnik Franković osvrnuo se na važnost Dubrovačkih ljetnih igara koji ove godine slave 70. obljetnicu, a govoreći o filmskoj industriji kazao je i kako je serija "Igra prijestolja" donijela određenu popularnost.

Raspravljajući o problemu prekomjernog turizma, naglasio je da sve popularne destinacije postaju žrtve svog uspjeha i da treba doći do promjena kako ne bi došlo do dugotrajnog gubitka.

"O građanima trebamo najviše brinuti kada razmišljamo o prekomjernom turizmu. Povijesna gradska jezgra Dubrovnika bez svojih građana bi bila poput grada duhova ili muzeja, a najveću ljepotu grada donose uistinu njihovi građani", rekao je gradonačelnik Franković. Tom prigodom je istaknuo projekt "Respect The City" putem kojeg Grad Dubrovnik želi ostvariti bolju kvalitetu građanima te osigurati najbolje iskustvo turistima kroz niz kratkotrajnih i dugotrajnih aktivnosti i mjera.

Na okruglom stolu su svoja iskustva podijelili direktor BOZAR-a Paul Dujardin, Rytis Zemkauskas iz projekta "Kaunas 2022 – European Capital of Culture" te voditeljica odjela za kulturu Grada Ljubljane Mateja Demšić.

Na konferenciji sudjeluje 40-ak hrvatskih i inozemnih profesora, istraživača te 180 renomiranih kulturnih stručnjaka iz Europe i svijeta.

Organizatori konferencije su TD Rijeka 2020, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Rijeci, u suradnji s mrežom Culturelink/Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba te Opservatorijem za kulturne politike iz Grenoblea u Francuskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.